ГолосUA
19:55 25/02/2010

Огляд преси за 26 лютого

“Україна молода”

До цього важко буде звикнути. Віктор Янукович заступив на посаду Президента України, отримавши всю атрибутику глави держави. Наскільки незалежною буде наша держава після каденції Януковича? Того самого Януковича, який, балотуючись на виборах, виступив за надання російській мові широких преференцій, погодився ділитися газотранспортною системою, допускав, що російський флот залишиться в Україні після 2017 року… /> Янукович тепер — даність. Ті українці, які стояли на помаранчевих Майданах, мусять готуватися до нової боротьби і нової опозиції. Буде важко. Янукович — тест на міцність демократії. Ті українці, які підтримали Януковича, спершу радітимуть. А потім — розчаровуватимуться, шукатимуть нових лідерів. У цьому нема сумнівів. Найважливіше, щоб після цих випробувань зрештою перемогла Україна.

“Киевские ведомости”

Рух у Києві може повністю зупинитися. "Київпастранс" переніс запланований на цей тиждень страйк на третє березня. Транспортники збираються висунути такі вимоги: виплатити борги по зарплаті з листопада, компенсувати різницю в зарплаті з початку кризи (з 2008-го водіям першого класу понизили ставки в середньому з 4 до 2-2,2 тис. грн). Окрім цього, транспортники мають намір вимагати, щоб в депо повернули їдальні, а водіїв звільнили від функцій кондуктора. У разі, якщо влада відмовиться піти назустріч, наземний транспорт не вийде на маршрути. У столичній мерії офіційно підтверджують вірогідність страйку і вимагають від Кабміну терміново виплатити 120 млн. грн. компенсацій за перевезення пільгових категорій громадян. Через багатомісячні борги із виплат зарплат з тролейбусних і автобусних парків звільнилися десятки водіїв.

Від підтоплення руйнуються будинки України. Вулицями Херсонщини вже стало небезпечно пересуватися: тут починають рушитися будівлі, що не витримали "натиску" снігу і підтоплення. Так, в райцентрі Белозерка під Херсоном прямо біля в’їзду до селища впав триповерховий торговельний центр. Фундамент недобудованої будівлі підмили грунтові води, і його стіни просто "склалися". На щастя, нікого з будівельників в той момент усередині не було і люди не постраждали. А в самому Херсоні "небезпечною зоною" для перехожих виявився мало не весь історичний центр міста. Від архітектурних шедеврів починають масово відвалюватися елементи декору і величезні брили штукатурки, промоченої безперервними дощами і снігопадами. Декількох пішоходів вже "контузило" уламками вапняку і цементу — правда, не занадто важкими. Отже люди доки відбулися ударами та переляком.

“Сільські вісті”

У Верховній Раді зареєстровано доопрацьований проект постанови щодо висловлення недовіри уряду. У документі пропонується парламенту прийняти резолюцію недовіри Кабміну за результатами розгляду питання про відповідальність Кабінету міністрів за соціально-економічну ситуацію в Україні. У пояснювальній записці автори проекту документа вказують, що аналіз останніх років діяльності Кабінету міністрів на чолі з Юлією Тимошенко засвідчує той факт, що здійснення урядової політики не тільки не привело до реальної стабілізації у вітчизняній економіці, а ще більше загострило соціально-економічні проблеми в нашому суспільстві.

Регламент коаліції, проект якого запропонований Партією регіонів, припускає індивідуальне членство депутатів у коаліції. Про це сказано у відповідному документі. Зокрема, у пункті 1.6 проекту регламенту сказано: «Народний депутат України, член фракції, що входить до складу коаліції, або народний депутат, що входить до коаліції на індивідуальних засадах, має права, визначені Конституцією України, Законом «Про статус народного депутата», Регламентом Верховної Ради, цією угодою, іншими нормативними актами».

 

Читайте также по теме