ГолосUA
18:55 26/07/2010

Огляд преси за 27 липня

Головною темою газети “День” став політико-пасторський візит Патріарха Кирила. “Патріарх московський Кирило, як не дивно, — одна зі стратегічно важливих постатей у політичному просторі СНД. Глава найбільшої православної конфесії світу не даремно заздрить строгій ієрархії католицизму й багатоваріантності впливу Святого Престолу на мільярдну паству. Йому не терпиться увійти до історії провісником нової ідеологічної течії — суміші церковної і світської культур, ставши першим апостолом і намісником Божим у новоявленому царстві православного духу. Ім’я цьому царству — «руський світ». Україна із її поліконфесійністю і «недобитою» національною самосвідомістю — основний зовнішній фронт духовної боротьби Кирила. Тому його візити на наші землі будуть щорічними, а риторика і практика — все більш жорсткою й гранично відвертою. Чи можемо ми що-небудь протиставити потужному тиску «ефективного менеджера» з Данилового монастиря?“, — написали журналісти видання. Детальніше — у завтрашній статті.

Газета також стверджує, що «паспортна криза» завершилася і поліграфкомбінат «Україна» роздрукує 50 тисяч бланків для документів. "Обізнаним людям відомо, що паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформляється на період до десяти років. Декому здасться, що це настільки тривалий період дії, що у його власника упродовж «каденції» такої посвідки не виникне жодних проблем із забезпеченням активного життя, навчання, праці та відпочинку в усіх світових усюдах. У більшості випадків донедавна так і було. Українці, які тривалий час перебували «за морями», могли вчасно обміняти паспорт, термін дії якого скінчився на новий або отримати «чейндж» у разі його втрати чи пошкодження. Але з початком 2010 року плани багатьох наших співвітчизників, які збиралися вирішувати якість справи поза українськими теренами, полетіли шкереберть. Догори дригом життя стало по тому, як попередній уряд у березні прийняв постанову, що вносила зміни до технічного опису та зразка бланка паспорта для виїзду за кордон", — зауважують журналісти. Більше подробиць — у публікації від завтра. />  
Про те, що в ніч на 22 липня на залізничній станції Брянськ російські прикордонники відмовили у в’їзді до Росії українському правозахисникові Василю Овсієнку, написала “Газета по-українськи”. "Він прямував на міжнародний громадський форум ”Пилорама” за запрошенням музею історії політичних репресій у селі Кущино Сумського району Пермської області", — йдеться у статті. Деталі цієї події — у свіжому номері.

Окрім того, видання написало про те, як чотири чеські депутатки з нещодавно зареєстрованої жіночої ”Партії громадських справ” та дві претендентки на посаду мера Праги сфотографувалися у відвертих позах для настінного календаря на 2011 рік. Кошти, виручені від його продажу, планують віддати на благодійність. "У травні цього року до чеського парламенту увійшла рекордно велика кількість жінок, із 200 депутатів їх 44. Через це політологи порівняли вибори із серйозним землетрусом. Кажуть, що це кардинально змінить напрямок політичних реформ у країні", — повідомляється у статті. Фото та коментарі у завтрашній публікації “Газети по-українськи”.

 

Читайте также по теме