ГолосUA
18:55 28/07/2010

Огляд преси за 29 липня

“Новая”

Восени хліб може подорожчати

Міністр аграрної політики Микола Присяжнюк заявив, що не виключає можливості підвищення цін на хліб із зерна нового врожаю.

Він також підкреслив, що це питання залишається для України складним. «З одного боку, ми задоволені, що ціна на зерно зростає, — пояснив міністр, — з іншого боку, розуміємо, що є виробники зерна і є переробна галузь — виробники хліба, які не зможуть утримати цінову політику, оскільки ціна на зерно зросла» . Присяжнюк відзначив, що за цінову політику Міністерство агрополітики не відповідає, це — в компетенції Міністерства економіки. «Наше завдання — виростити хліб, продати якомога дорожче, щоб мати оборотні кошти і бути конкурентоспроможними», — обгрунтував свою точку зору Присяжнюк. На думку експертів, хліб в Україні може подорожчати вже цієї осені. «Це буде залежати від того, як в кожному окремому регіоні місцева адміністрація домовиться особисто з виробником хліба, які саме субсидії дасть, щоб він тримав ціну, — пояснює« Нової »Олександр Жолудь, економіст міжнародного Центру перспективних досліджень. — З цього випливає, що підвищення не буде єдиним для всієї країни ». /> На думку експерта, стрибок цін на хліб залежатиме і від того, скільки буде видано зерна з Держрезерву минулого року і за якими цінами.

Всі силовики — з Донецька

Прокуратуру хочуть зробити знаряддям розправи над неугодними?

Кому служить вища наглядове відомство країни — останній оплот законності
і надії простих громадян на справедливість? Схоже, виключно президенту України. Тому що дотримуватися закону в міліції та прокуратурі тепер будуть тільки донецькі і лояльні до гаранта. Решту звільняють, нерідко просто киваючи на що висить за спиною портрет самого знаменитого уродженця Єнакієве. Правоохоронці вважають, що почалася узурпація влади. І про верховенство права, демократії, про які ще недавно сурмили силовики і високі державні чини, кажучи про основне завдання держави, треба забувати.

“Україна Молода”  

«Кандидати у новосели, я даю вам надію!»

Влада відновлює пільгові кредити, компенсуватиме відсоткову ставку і навіть повертатиме деяким покупцям третину вартості квартир

Кабмін Миколи Азарова, як і свого часу команда його попередниці, вирішив взятися за житлово-будівельні проблеми своїх співвітчизників. Прем’єр Юлія Тимошенко, нагадаємо, діяла просто: за гроші державної іпотечної установи купила невелику кількість квартир — і під телекамерами напередодні виборів роздала їх черговикам, переважно з числа лояльних до ЮВТ органів МВС. Натомість Микола Азаров вирішив реанімувати Держфонд сприяння молодіжному житловому будівництву. І нібито навіть знайшов для цієї благородної справи гроші. Вчора новий керівник фонду Леонід Рисухін розповів про стратегію роботи та, звичайно ж, не забув згадати і про тіньові схеми підлеглих Юлії Володимирівни.

«Нова хвиля» без Пугачової

Україна на «Новій хвилі-2010» представлена широко — від «Пающіх трусів» до соліста Національної опери України

У вівторок у Юрмалі в концертному залі «Дзинтарс» почався Міжнародний конкурс молодих виконавців естрадної пісні «Нова хвиля-2010». У цьогорічному конкурсі беруть участь
17 учасників із 13 країн, проте кількість представлених країн «далекого зарубіжжя» ще ніколи не заважала організаторам проводити фестиваль як мегасолянку російської попси. І ні присутність поп-стар Тоні Брекстон, ні італійського тенора Алесандро Сафіни на цьогорічному фестивалі не впливають на загальну «совкову» естетику фестивалю, він усе одно виглядає як виїзна тусовка московського поп-істеблішменту. Не в останню чергу завдяки ведучим — незмінна Ксенія Собчак, резиденти Comedy Club, гламурна телеведуча Лєра Кудрявцева. Офіційні засновники фестивалю — Раймонд Паулс та Ігор Крутой, причому видатний латвійський композитор збирався відмовитися від роботи в журі, але передумав: сказав, що латвійським конкурсантам буде важко без його і Лайми Вайкуле підтримки.

 “Сільські вісті”

Василь Надрага: «Пільги — лише для бідних»

Зростають ціни на товари повсякденного попиту, газ та комунальні послуги, інфляція «з’їдає» наші заощадження, зарплати та пенсії, чимало громадян втрачають роботу. А тому до міністра праці і соціальної політики В. І. Надраги сьогодні більше запитань, ніж до керівника будь-якого іншого відомства.

— Василю Івановичу, яка нині ситуація на ринку праці? Яких заходів уживає уряд, аби зменшити рівень безробіття?

— Протягом чотирьох останніх місяців кількість безробітних у країні зменшилася з 542 тис. до 434 тис., а кількість осіб, які працюють неповний робочий день, скоротилася з 991 тис. до 799 тис. На 22 відсотки зросла кількість вакансій: з 65,8 тис. — до 80,2 тис. За сприяння Державної служби зайнятості протягом січня-квітня 2010 року було працевлаштовано 232,1 тис. незайнятих громадян. Таким чином, можна говорити про закріплення тенденції сповільнення негативних процесів на ринку праці. Це відбувається завдяки державним механізмам регулювання. Наприклад, цього року активізовано роботу щодо працевлаштування безробітних шляхом надання дотацій роботодавцям за рахунок коштів Фонду загальнодержавного соціального страхування на випадок безробіття. Починає діяти програма створення першого робочого місця для молоді. Це дасть змогу забезпечити роботою понад 2,5 тис. випускників ВНЗ, коледжів та технікумів. Наступного року планується працевлаштувати до 70 відсотків випускників навчальних закладів.
   
«Дай йому волю, дай йому долю…»

125 років тому було вперше виконано Духовний Гімн України

Він звучить як молитва. Як символ найсвятішого почування людини до рідної землі. Як заповіт нащадкам. Це — Духовний Гімн України «Боже великий, єдиний», що закликає кожного жити і творити в ім’я неподільності нашої держави, згуртованості нації.

Написаний 125 років тому у Києві Гімн вперше було опубліковано у Львові, а виконано в Тернополі.

…У 1884 році Львів відвідав відомий український письменник із Києва Олександр Кониський, якого щиро вітала студентська молодь. Через нього вихованці львівської духовної греко-католицької семінарії звернулися до композитора Миколи Лисенка з проханням надіслати такі пісні, «з яких повіяло б новим життям, новими думками, новими шляхетними чуттями».

 “День”

Кодекс у тумані

Податкові адміністратори знову хочуть грошей наперед

Тема податків і нового Податкового кодексу закономірно поступилася в суспільній увазі «родинній» проблематиці, пов’язаній з підвищенням газових і житлово-комунальних тарифів. Відступила, але, на жаль, нікуди не поділася. Своєчасне збирання податків і наповнення бюджету в загальнодержавному плані є сьогодні завданням №1. З іншого боку, не можуть порушуватися й права платників податків, не можна нехтувати справедливим і неупередженим ставленням до них із боку податкових органів. На цьому робив акцент Президент навіть у день нещодавнього святкування 20-річчя Української податкової служби.

Проблеми, втім, залишаються. У січні — червні податки, всупереч бравурним рапортам, становили 104,5 мільярда гривень, або лише 39,3% річного плану. Не виключено, що саме з цим пов’язані перестановки у найвищому начальницькому ешелоні ДПАУ. Одного заступника голови відомства звільнено, першого заступника понижено до рядового. Питання лише в тому, чи допоможуть ці жорсткі заходи стабілізувати податкові надходження?

Загрози позаблоковості

Валерій Чалий: Ми опинилися в буферній зоні, що є небезпечною для подальшого існування незалежної України

Україна після підписання Віктором Януковичем Закону «Про основи внутрішньої та зовнішньої політики» остаточно на законодавчому рівні закріпила позаблоковий статус. Ясна річ, усе це формальність. Адже механізмів, які забезпечували б фактичну реалізацію цього статусу, влада так і не передбачила. Головним чином це стосується фінансування армії (особливо після внесення змін до основного кошторису країни, де витрати на армію скоротилися), бюджет якої не дає можливості розвиватися Збройним силам, а лише підтримувати боєздатність. Міністерство оборони оголосило про наміри до 2015 року скоротити особовий склад армії на 15—20%, позбутися надлишкового озброєння, військової техніки та об’єктів інфраструктури, але при цьому нічого не сказано про розвиток контрактної служби. До того ж, про яку позаблоковість можна говорити, якщо за сім років до закінчення контракту термін перебування Чорноморського флоту Росії в Криму продовжують аж до 2042 року. Це при тому, що статус позаблоковості взагалі не передбачає перебування іноземної військової бази на території держави. І головне, цей закон нівелює одну з основних цілей зовнішньополітичного курсу попередніх років — вступ до НАТО.
Про основи внутрішньої та зовнішньої політики, візит патріарха Кирила, геополітичні зміни на пострадянському просторі, рішення Міжнародного суду ООН щодо Косово та інше — наша розмова із заступником генерального директора Центру ім. Разумкова і керівником напряму «Європейський вибір» Уряду змін («Фронт змін») Валерієм Чалим.
 

Читайте также по теме