ГолосUA
18:56 28/09/2010

Огляд преси за 29 вересня

“Україна Молода”

Знижка від Президента

Мабуть, найдорожчий «нереалізат» в історії приватизації нашої держави — найбільшу вітчизняну телекомунікаційну компанію — після виснажливих років пошуку покупця таки можуть передати у приватні руки. Таку вказівку, як повідомили його соратники, особисто дав глава нашої держави. А слова гаранта виконавча влада, як відомо, виконує чітко. Експерти вже давно радили передавати «Укртелеком» «у добрі руки», але кілька урядів — один за одним — хоча й декларували своє бажання, але ніяк не спромоглися організувати конкурс із продажу. Дивну повільність дій влади пояснювали дуже просто: продати підприємство заважають його міноритарні власники — люди, які де-факто управляють «Укртелекомом», не витративши на це жодної копійки. Свого часу, як відомо, на пільгових умовах продали сім відсотків акцій компанії. Уряд Миколи Азарова також не став винятком: голова ФДМУ Олександр Рябченко ще навесні повідомив, що «Телеком» продадуть. Йшлося про 67% акцій зі стартовою ціною 12 млрд. гривень. Інтерес до компанії хоча й суттєво зменшується щороку, але таки існує. І його висловили російський «Ростелеком», німецький «Дойч телеком», угорський «Мадяр телеком», японська «Номура» і турецький «Тюрксел». «Інтерес є у російських інвесторів», — відповідно до політики влади розставив акценти пан Рябченко.

“День”

Чи будуть оплески після реформ?

Поки вчора Президент України Віктор Янукович підбивав перші підсумки діяльності комітету з економічних реформ на його розширеному засіданні, експертне середовище в черговий раз задалося питанням: «А чи правильно реформуємо?». Ефективність та основний вектор сьогоднішніх ініціатив влади вчора на конференції «Україна: реформи, конкурентоспроможність, інвестиції», організованою Фондом «Ефективне управління» та виданням Financial Times, оцінювали експерти, вітчизняний і іноземний бізнес, опозиційні політики й чиновники першого ешелону. «Ми запросили на конференцію бізнесменів та інвесторів зі всього світу, щоб повідомити — Україна на шляху реформ, і скоро умови для ведення бізнесу значно покращаться. Згідно з представленою Президентом України програмою реформ, будуть проведені такі важливі трансформації, як податкова й бюджетна реформи, реструктуризація природних монополій і завершення процесу приватизації, земельна реформа тощо, — наголосила директор Фонду Наталія Ізосімова. — Це реальна можливість забезпечити економічне зростання, і ми постараємося нею скористатися».

Девальваційна відстрочка

Курсова рівновага національної валюти протягом вересня трохи похитнулася в напрямку девальвації. За даними Національного банку України (НБУ), зниження ринкових котирувань гривні становить на міжбанківському ринку 0,44% (до 7,9213 гривні за долар), а на готівковому (операції з продажу доларів населенню) — на 0,64% (до 7,9546 гривні за долар). Проте опитані «Днем» експерти не бачать підстав для подальшого різкого ослаблення національної валюти до кінця 2010 року, а нинішні валютні коливання пояснюють сезонним пожвавленням експортерів та купівлею НАК «Нафтогаз України» валюти для розрахунків за газ. Однак разом з тим експерти попереджають: 2011 року гривня може й справді «провалитися», якщо парламент дозволить значний бюджетний дефіцит.

“Газета по-українськи”

IT-спеціалісти критикують державну систему документообігу Держспецзв’язку

На очікування і надходження паперових документів середня українська компанія чи держустанова витрачає 30% робочого часу. 20% часу йде на затвердження паперів, а 10% — на передачу їх між підрозділами. Тому Україні необхідно переходити на електронний документообіг, вважає заступник генерального директора інформаційної агенції ”Наш Продукт” Олег Руденко. “Впровадження системи електронного документообігу значно скоротить час, трудові ресурси і навіть витрати на принтер, чорнила й папір. Натомість буде забезпечений чіткий контроль за документообігом”, — каже Руденко. У вересні Державна служба спеціального зв’язку і захисту інформації і ДП ”Українські спеціальні системи” презентували начебто свою систему ”Електронна Україна” з використанням Центру сертифікації ключів ”Цезаріс” (розробник фірма БКП-Консалтинг, підконтрольна Г. Кравцову). На впровадження цих систем вже виділено 10 млн грн. Проте більшість ІТ-експертів не схвалюють дії цих установ.

 

Читайте также по теме