ГолосUA
18:55 29/04/2010

Огляд преси за 30 квітня

“Україна молода”

Нова українська влада згортає свободу слова й «закручує гайки» журналістам — це помітили навіть іноземні експерти. Днями міжнародна організація «Репортери без кордонів» звернулася з відкритим листом до Президента України Віктора Януковича, в якому висловлює своє занепокоєння. Представники організації помітили невідповідність тверджень Президента, висловлених у Парламентській асамблеї Ради Європи, реальній ситуації зі свободою слова в Україні. Представники «Репортерів…» вказують на відмінності заявлених цінностей від фактів грубих порушень прав журналістів. Зокрема, в організації сподіваються, що нова влада розслідує випадки нападів на журналістів (зокрема із львівської газети «Експрес»).

1 травня в Україні буде більше концертів, ярмарків та виставок, ніж “робітничих парадів”. Чи то завдяки потеплінню, яке нарешті настає, чи перебільшеній увазі нової влади до Дня Перемоги, 1 травня — Міжнародний день солідарності трудящих — буде звичайним весняним вихідним. Більшість людей підуть розважитися й відпочити на концертах чи шашликах на природі, і лише деякі «політично стурбовані» громадяни маршируватимуть вулицями з комуно–соціалістичними гаслами. Люди настільки забули про «солідарність трудящих», що Компартія України навіть видала спеціальну відозву, в якій перерахувала розважальні заходи, що плануються на вихідні, й «затаврувала» тих, хто братиме в них участь, «рабами», які не борються за свої права. Самі різношерсті «ліві» збираються підтримати своє свято, лише в столиці вони подали заявки на 123 тисячі людей, які нібито візьмуть участь у мітингах. />
“Киевские ведомости”

Данина Києва нараховується в мільярдах, Донецька — у мільйонах. Кабмін запланував: столиця повинна зібрати до міського бюджету 11,9 млрд. гривень, і 6,4 млрд. з них віддати до бюджету країни. Багато депутатів Київради, особливо опозиційні, вже висловилися, що через такі кабмінівські плани столиці доведеться функціонувати в режимі жорсткої економії. Але особливо обурює несправедливість. Адже в цілому по країні, зазначив депутат кіевсоветовской фракції БЮТ Сергій Мельник, з місцевих бюджетів до Держбюджету передбачено забрати 7,1 мільярда гривень, і з них 6,4 мільярда — саме київська данину. А ось міськбюджет небідного міста Донецька, зауважив Мельник, повинен передати країні лише 161 мільйон. Тобто в 40 разів менше. З обласного ж донецького бюджету гроші взагалі не забираються на користь країни.

Киянам не подобаються голоси політиків. Найкращими дикторами для озвучування станцій Київського метрополітену кияни назвали Леся Подерв’янського та Миколи Петренка. Метрополітен попросив киян до 1 травня визначити імена відомих політиків та артистів, які б оголошували станції метро. Конкурс тривав місяць. Усього назвали 179 кандидатів. Пасажири також хочуть чути голоси Олега Скрипки, Ані Лорак, Богдана Ступки і Віктора Януковича. Втім, політики отримали мінімальну кількість голосів. Кореспондент зв’язалася з нинішнім диктором, Миколою Петренком, який вже 18 років озвучує станції метро. «Відразу скажу, що конкуренція мене не лякає. Нехай на здоров’я оголошують станції інші, — сказав він. — Але зауважу, що метро — це не розважальний заклад. І потрібно пам’ятати не тільки про пасажирів, а й про машиністів, співробітників станції, які працюють там по кілька годин поспіль. Крім того, важлива сама подача тексту. Наприклад, фраза «Не затримуйтесь, проходьте далі у вагони» не повинна звучати сердито, а, навпаки, підбадьорливо.

На залізничній станції Козятин у приймальному відділенні лікарні швидкої допомоги померла від виснаження жінка. За висновком лікарів смерть настала від тривалого недоїдання. 77-річну жінку в стані крайнього ступеня виснаження знайшли під час ранкового обходу електропоїзду працівники залізниці. Прибулий з медпункту фельдшер жахнувся — на схудлому тілі практично не було м’язової маси. «Ми досить швидко знайшли родичів покійної, — розповів оперуповноважений карного розшуку ЛВ на станції Козятин Микола Стефанович. — Жінка не мала сім’ї і вела відлюдницький спосіб життя. Вона блукала місяцями по вулицях і просила милостиню. Її часто знаходили біля церкви і в електричках. Але кожного разу, коли стареньку повертали додому, вона знову зникала … »
 
“Газета по-українськи”

Народний депутат від блоку ”Наша Україна–Народна самооборона” Олесь Доній потрапив до лікарні зі струсом мозку й численними синцями на тілі. Його побили депутати з провладної коаліції. Це сталося у Верховній Раді, коли опозиціонери намагалися блокувати ратифікацію угоди про продовження базування в Україні російського Чорноморського флоту до 2042 року.
“Донія ”регіонали” били по голові ззаду. Так само кілька ударів у спину отримав я, — зазначив ”нунсівець” Тарас Стецьків. — Олесь стояв біля свого робочого місця і тримав державний прапор, а його били по голові, спині. Першими побили депутатів поважного віку, яким понад 60 років. Це неприпустимі речі навіть по воровських поняттях. ”Регіоналам” не вистачало тільки ножів і заточок. Ви бачили б їхні обличчя!”

У Президента Віктора Януковича з’явилася власна дорога. У понеділок установили автоматичні розсувні ворота на столичній дорозі, що веде через дніпровську гавань із житлового масиву Оболоні у бік Подолу. Для київських автомобілістів цей відрізок шляху закритий. Від початку тижня ним їздить лише кортеж Президента. Він має 2 км завдовжки. Спеціально для нього ці ворота відкривають, а потім закривають, щоб прості кияни не могли ним скористатися. “У якій ще європейській країні голова держави їздить столицею по особистій дорозі? — запитує столичний водій Артем Громицький. — Таке було хіба в Москві за часів Сталіна”.

9 травня в ефірі ”Першого національного телеканалу” транслюватимуть військові паради з центральних вулиць Києва, Одеси, Керчі й Севастополя. Почнуть о 9.00. Головною подією стане хода військових колон столичним Хрещатиком. Паради в інших містах покажуть під час прямих включень. До 13.00 в різних куточках країни працюватимуть майданчики ”Першого національного”. Ведучі спілкуватимуться з ветеранами війни та відомими людьми. Також покажуть репортажі з Росії та Білорусі.

Газета “День”

Для створення ефективних вільних економічних зон уряду необхідно розробити комплексну стратегію їхнього розвитку і виробити якісний регуляторний режим. Інакше ВЕЗ перетворюються на банальний механізм для оптимізації податків і завдають економіці країни значного збитку, оскільки знижуються митні й податкові надходження до бюджету. Про це днями в ході дебатів «Спеціальні економічні зони, необхідні для підвищення конкурентоспроможності України», організованих Фондом «Ефективне Управління» та компанією Intelligence Squared, заявила директор Фонду Наталія Ізосімова.
 

Читайте также по теме