ГолосUA
18:55 29/09/2010

Огляд преси за 30 вересня

“Україна молода”

Дев’ять районів і два міста закрили на карантин через заокеанську комаху. Карантин, зокрема, оголошено у Шполянському, Кам’янському, Тальнівському, Драбівському районах і двох містах — Черкасах та Смілі. Виною всьому не якась смертоносна інфекція, а звичайний… метелик. Але дуже ненажерливий. «Американський білий метелик їсть усе підряд — не лише декоративні дерева, а й плодові. Починав із шовковиці, а тепер розповсюдився на яблуню, грушу та сливу», — розповів мешканець Сигнаївки Василь Марченко.

Газета “Новая”

У сумний список речей, які в цьому році накриє хвиля подорожчання, потрапила і продукція взуттєвого виробництва. «Думаю, найнижча роздрібна ціна на тій же Барабашовці (Харків) на зимові чоботи буде 700-800 грн, якщо ж говорити про більш якісної модельного взуття, то її ціна від 1800-2000 грн», — розповів кореспонденту Дмитро Ткач, власник одного з відомих взуттєвих підприємств. Нещодавно також з’явилася інформація, що одяг в Україні подорожчає на 20%.

Реставрація картини Караваджо займе приблизно два роки. Такий прогноз зробив директор Одеського музею західного і східного мистецтва Володимир Островський. “Тиждень тому я бачив картину у Національному науково-дослідницькому реставраційному центрі — аж від серця відлегло. Пошкодження, звичайно, є, але не такі страшні, як на фото, що надіслали німецькі колеги”, — зазначив він. Реставратори зізналися, що їм доводилося мати справу і зі складнішими “пацієнтами”. Всі витрати з відновлення картини візьме на себе держава.

“Газета по-українськи”

Від ножових поранень у 2004–2006 роках загинуло 40% європейців у віці 10–29 років, стільки ж — від удушення і травм голови. Смертність від вогнепальних поранень становить 10%. “Високий рівень насильства серед молоді характерний для посттоталітарних країн, що стали на шлях демократії, — зазначив директор Інституту психології Сергій Максименко. — Свобода волі стає для людини психологічним ударом, особливо для молоді. Вільність перетворюється на вседозволеність, скасовуються суспільні цінності, які раніше були стримуючим фактором.

Уряд ухвалив приватизувати ”Укртелеком” до кінця року. Держава виставить на продаж пакет із 92,79% акцій. “Ринкова вартість такого пакета сягає 10 мільярдів гривень. Уряд визначив початкову ціну на рівні 12 мільярдів. Держава адекватно оцінила компанію. Але якби продавали два роки тому, могли б виручити набагато більше грошей (позаторік 67,79% акцій ”Укртелекому” оцінювали у 13,2 млрд грн. — ”ГПУ”). Але час втрачено, вартість вищою вже не буде, — зазначив експерт із телекомунікацій компанії ”Аструм Інвест Менеджмент” Денис Белов.

Газета “День”

Звільнення президентом Дмитром Медведєвим московського градоначальника Юрія Лужкова викликало досить значний резонанс не лише в російській, а й у світовій пресі. Відгуки досить суперечливі. Від переконання, що це важлива апаратна перемога нинішнього президента, до побоювань, що виграно лише перший раунд і про остаточну перемогу говорити передчасно. Очевидним є явне витіснення на політичну периферію важкоатлетів російської політики часів Бориса Єльцина.

 

Читайте также по теме