ГолосUA
18:55 30/03/2010

Огляд преси за 31 березня

“Україна молода”

Цьогоріч продуктовий кошик до Великодня подорожчає на 50 відсотків. /> Останні дні перед великим релігійним святом народ запасається продуктами, а підприємці намагаються вторгувати зайву копійчину. Про наближення Великодня сповіщає, зокрема, і нова ціна на яйця: десяток майбутніх крашанок уже подорожчав на три–чотири гривні (зараз за нього просять 9—12 гривень).
Традиційні паски цієї весни будуть значно дорожчі, ніж минулого року: мінімальна ціна — 15-20 гривень за паску. Тим часом у Мінекономіки зазначають, що економічно обґрунтованих підстав для подорожчання харчів немає.

У Німеччині за нацистські злочини можуть судити ще одного українця. 88–річного чоловіка українського походження підозрюють у вбивстві в роки Другої світової війни щонайменше одного єврея. Наразі прокуратура Мюнхена перевіряє, чи достатньо доказів для висунення йому обвинувачення та передачі матеріалів до суду. Йдеться про Джона (в минулому — Івана) Калимона, який мешкає в штаті Мічиган (США). Під час війни 20–річний хлопець начебто співпрацював із нацистами і був одним із так званих поліцаїв в окупованому Львові. За даними німецьких слідчих, існують документи, які свідчать, що Калимон письмово просив в есесівців нові набої, оскільки видані раніше використав, буцімто убивши одного й тяжко поранивши другого єврея. Сам Джон Калимон стверджує, що це фальшивка.

Нацбанк ініціює заборону вкладів у доларах і євро. Відповідну постанову НБУ уже подано для реєстрації Міністерством юстиції. Банкіри ініціативу регулятора навіть підтримали. Мовляв, валютні кредити в Україні не видають — тож банкам невигідно приймати «іноземні» вклади. «Забезпечувати такі депозити невигідно. На руках у людей кілька мільярдів доларів. Якщо всі вони завтра захочуть покласти ці гроші на депозит, банківська система їх задовольнити не зможе. Окрім того, тепер банки не мають можливості купувати валюту для виплати відсотків», — пояснив голова правління «Райффайзен банку Аваль» Володимир Лавренчук.

“Газета по-українськи”

Розслідування справи Чорновола зайшло в глухий кут. Через помилки перших слідчих та експертів справу про загибель лідера Народного руху В’ячеслава Чорновола фактично не розслідують. Таку інформацію надало джерело у Генпрокуратурі. Потрібно провести ексгумацію тіла екс-керівника Руху. Чекають дозволу його сина — нардепа Тараса Чорновола. Той вимагає зустрічі з Генпрокурором. “Треба почути переконливі доводи, що без ексгумації подальше просування слідства і встановлення істини неможливі. Мені повинні гарантувати, що не буде витоку інформації про слідчі дії”, — зазначив він.

Запорізька співачка Альоша (справжнє ім’я Олена Кучер) хоче заспівати дуетом із Василем Лазаровичем. Пропонує зробити це після Євробачення. Нагадаємо, що у січні художня рада Національної телерадіокомпанії закритим голосуванням обрала Лазаровича представником України на пісенному конкурсі Євробачення. Рішення обурило багатьох артистів. У березні Президент Віктор Янукович звільнив із посади президента НТКУ Василя Ілащука, на його місця призначив Єгора Бенкендорфа. 20 березня нове керівництво НТКУ провело національний відбір. У ньому перемогла Альоша.

Газета “День”

Дуже шкода людей, які загинули або були поранені внаслідок вибухів у московському метро. За що вони постраждали? За невміння або небажання влади дійсно боротися з тероризмом. За це, але здебільшого вони виявилися жертвами загального небажання реконструювати країну. Усе, що робиться в Росії, — не більше ніж імітація такої реконструкції. І це відбувається в усьому. Від профанації із впровадженням нанотехнологій і створенням наукоміст до рапортів про знищення керівників бойовиків.

Науковці-атомники рідко виносять на суд громадської думки свої ініціативи. Але нещодавно з їхніх лав пролунала пропозиція створити в країні агентство з ядерної енергетики та ядерних технологій, аби об’єднати науковий і технологічний ресурси галузі. Відповідний меморандум буде передано Президентові Віктору Януковичу перед його поїздкою до США, де він збирається взяти участь у саміті з питань глобальної ядерної безпеки.

 

Читайте также по теме