ГолосUA
19:55 30/10/2009

Огляд преси за 31 жовтня

Не дивлячись на обіцянки експертів та медиків, епідемія «свинячого» грипу АH1N1 таки торкнулась України. Тому головне питання, яке порушуватимуть видання на шпальтах вітчизняних газет, стане саме проблема — які симптоми цієї хвороби та як із нею боротись.

«В Україні знову рік свині» пише видання «Україна Молода». Небезпечний вірус уже підтверджено в 11 хворих у Тернополі та Львові. Четверо — померли. Масові акції, виборчі акції, навчальні акції — всі згортаються на карантин. Лікарі радять захищатись оксоліновою маззю й масками на обличчях, але в аптеках їх вже немає. В Інституті епідеміології та інфекційних хворобам. Громашевського за результатами аналізів уже підтвердили 11 випадків грипу типу А, із них сім випадків грипу А/Н1N1 — «Каліфорнія».

Переймається цією проблемою й газета «Сільські вісті» у статті «Сіє лихо вірус-інкогніто». Епідемічний поріг захворювання на грип та гострі респіраторні вірусні захворювання Тернопільщина подолала рекордно швидко – за три дні. Далі, від 20 жовтня, цей діагноз поширився на більш як 10 тисяч осіб. Зокрема, за минулий тиждень чисельність хворих збільшилася у два з половиною рази. Оголошено карантин.

Проте, деякі фахівці припускають, що вірус мутував. «На західній Україні люди помирають від "свинячо- пташиного" грипу?» наводить припущення газета «Газета по-українськи». З даною думкою погоджується і Президент України Віктор Ющенко, який заявив, що сьогодні великою проблемою для України є питання типування вірусу, який вирує в західних регіонах України. Він зауважив, що окремі фахівці сьогодні припускають, що грип, виявлений в західних областях, "є вірусом між свинячим і пташиним грипом". Який саме — читайте на сторінках видання…

Ніяк з’ясувати, що ж то за вірус не може і видання «Високий замок» у статті «Вірус вбиває, але ім’я своє не розкриває…». Серед людей – паніка! Невідомий вірус грипу “косить” людей, і немає на нього ради: жодні ліки не допомагають, температура не спадає, і тут же починаються ускладнення.

Однак, футбольним уболівальникам нема чого засмучуватись. «УЄФА відреагував на епідемію в Україні» пише «Газета по-українськи» Організація не бачить причин переносити матчі. Керівництво УЄФА надіслало лист на адресу Федерації футболу України, у якому виклало свою позицію стосовно ситуації зі стрімким поширенням епідемії грипу в Україні. Видання пропонує до уваги повний текст цього послання.

Не менш цікаву статтю про наболіле наводить на сторінках видання газета «Україна Молода» у статті «Бобер» на три мільйони». Чергових керманичів Главку КМДА та ДКП «Плесо» разом із їхнім посередником при отриманні хабара затримала СБУ. За що — читайте на сторінках…

У цьому ж виданні Президент пояснив, чому підписав закон про підвищення соцстандартів. «Проблема не в грошах, а в совісті» зазначає газета. Віктор Ющенко вчора підписав закон про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати, який ухвалила Верховна Рада з ініціативи Партії регіонів. Президент пояснив: підписуючи закон, він виходив із того, що базовим соціальним стандартом в Україні є прожитковий мінімум, до якого прив’язуються і заробітні плати, і пенсії, і десятки соціальних програм. Глава держави закликав не вести полеміку з приводу забезпечення людини необхідним рівнем прожиткового мінімуму.

У шевченківців свято. Національний університет ім.Т.Г Шевченка святкує 175-річчя. Творчий залік вечора пройшов на майдані Незалежності. Саме тут студенти найвідомішого столичного універу показали, що вміють не тільки отримувати«п’ятірки» в «заліковки», а й співати, танцювати і всіляко розважати публіку. Як святкували — розкаже стаття «Студенські забави» у газеті «День».

«Як перевернути «піраміду»? В українському суспільстві діє неписане правило — в усьому винні «вони». Дивитися в дзеркало, аналізувати, оцінювати, критикувати, нарешті, себе, свої електоральні прорахунки, які відіграли якщо не першу, то й далеко не останню роль у появі та затвердженні перманентних політичних криз, ми не любимо. Чи не навчені? Хоч як би там було, підсумок один: своєю пасивністю виборці заохочують дії тих, кого лають на кухнях за вечерею, на канапі перед телевізором, у метро, маршрутці… Адже ми розчаровуємося в них, але знову й знову їх же й обираємо. «Чим це пояснюється і як перевернути піраміду?» — це одне із запитань, які «День» адресував учорашньому гостеві нашої редакції — заступникові директора Інституту соціології НАНУ Євгенові Головасі.

 

Читайте также по теме