ГолосUA
19:57 03/11/2010

Огляд преси за 4 листопада

 

size="4">Україна Молода”

 

Він вибрав Віктора

 

Президент України звільнив Олександра Медведька з посади Генерального прокурора. Олександр Іванович пішов із посади у зв’язку із завершенням терміну повноважень — сьогодні минає п’ять років його прокурорства. Учора ж глава держави вніс до парламенту письмове подання на призначення нового начальника Різницької — Віктора Пшонки. Наразі Пшонка є першим заступником Генпрокурора і, очевидно, виконуватиме обов’язки керівника на Різницькій до офіційного призначення. Пшонці — 66 років, він на півтора року старший за Медведька. «Спадкоємець» народився в селі Сергіївка на Донеччині і тривалий час очолював прокуратуру області. Таким чином, Пшонка стане черговим вихідцем із Донбасу, які засіли на Печерських пагорбах у Києві. Сумнівів у його відданості «біло-блакитним» нема хоча б тому, що Пшонка — кум Януковича: Віктор Федорович хрестив прокурорського сина Артема, який нині має мандат народного депутата від ПР.

 

size="4">Сільські вісті”

 

Під чорнобильською хмарою…

 

Сьогодні в Україні на радіоактивно забруднених територіях проживає 1 мільйон 993 тисячі людей, зокрема 498 тисяч дітей, а 1985 осіб продовжують мешкати у зоні обов’язкового відселення. Доведено, що стан їхнього здоров’я гірший, ніж населення України в цілому, і що це є наслідком чорнобильської катастрофи. Однак відомо й інше: вплив чорнобильської радіації на здоров’я людей міг би бути меншим, якби у державі робилося все можливе для його мінімізації. Майже 95 відсотків опромінення наше населення отримує за рахунок радіоактивно забруднених харчових продуктів. В Україні залишаються території, де люди не просто змушені споживати такі харчі, а й продавати їх іншим областям. Зокрема, на Рівненщині радіонуклідами забруднено 7,3 відсотка продуктів. Це в основному молоко. На Волині, Житомирщині та Київщині більшість забруднених харчів становлять дари лісу, на Чернігівщині – рослинницька сировина: овес, люпин, жито, пшениця та зелена маса на корм худобі. Забруднене молоко продовжують уживати жителі 70 сіл України, і фахівців дуже непокоїть, що у молоко потрапляє стронцій, який призводить до тяжких захворювань у дітей.

 

size="4">Коментарі”

 

Янукович дійшов до точки неповернення />  

Партія регіонів котрий рік поспіль не може провести серйозний розбір польотів, постійно заморожуючи більшість давно накопичилися внутрішніх конфліктів. Завжди перекладання проблем у довгий ящик пяснювалося перманентними виборчими кампаніями, в цьому році до даного об'єктивному обставині додалася також мотивація необхідності демонстрації єдності нової влади. Звісно, від цього конкуренція внутрішньопартійних груп не припинялася і велася з перемінним успіхом, кулуарно в основному. Але до цих пір сам Віктор Янукович не міг визначитися, на кого зробити генеральну ставку. Втім, він так би і продовжував гратися у внутрішньополітичну багатовекторність, диверсифікуючи вплив на себе всіх важливих “біло-блакитних” угрупувань, якби ситуація не перезріла — ті чи інші конкуруючі сторони у владі постійно залазять на чужу територію, апетити і взаємні претензії ростуть, нічим не компенсуючись, а місцеві вибори, особливо в стовідсоткових вотчинах ПР, лише загострили внутрішньовидову боротьбу. Одним словом, прийшов час Президенту вибирати, на кого конкретно потрібно реально спертися.

 

size="4">День”

 

Харчовий неліквід?

 

«Українці, обережно!», попереджає Держспоживстандарт. За результатами проведених ним перевірок забраковано понад 23% перевіреного хліба, 42% — рибної продукції та 45% — м’яса і м’ясних напівфабрикатів. Так, із 179 тонн 880 кг хліба та хлібобулочних виробів (перевірених протягом дев’яти місяців 2010 року) невідповідність встановленим вимогам виявили в 41 тонні 930 кг продукції. Головні зауваження стосуються порушення фізико-хімічних показників та періодичності контролю або ж його відсутність за показниками безпеки готової продукції. Були претензії до ваги хліба та його зовнішнього вигляду. За результатами хлібних перевірок 144 підприємствам заборонили продавати хліб та хлібобулочні вироби, а 228 виробникам виписали штрафів на загальну суму понад 263 тисячі гривень.

Читайте также по теме