ГолосUA
19:55 04/03/2010

Огляд преси за 5 березня

«Новая»

У парламенті знову намагаються боротися з свободою в інтернеті. Якщо нещодавно депутати намагалися зобов’язати українців платити збір з кожного скачаного гігабайту, то тепер взялися за мораль на сайтах з вітчизняним доменом UA. Нацкомісія з захисту суспільної моралі в документі вимагає, щоб провайдери протягом доби обежували доступ до інтернет-ресурсів, що, на думку комісії, несуть аморальну інформацію і шкодять суспільству. Також закон передбачає, що постачальники інтернет-послуг муситимуть терміново надавати правоохоронцям інформацію про особу користувача, який розповсюджує нібито шкідливу інформацію. Наскільки це є правоміриним, читайте в матеріалі «Цензурой по инетренту и не только».

Партія регіонів надумала затвердити новий принцип формування коаліції. «Внебрачная коалиция» — та, яка формуватиметься не фракціями, як зараз, а із окремих депутатів. Наскільки така ініціатива «регіоналів» є правомірною, питання риторичне. Але у разі реалізації такої ідеї Партія регіонів зможе з легкістю набрати більшість у 226 голосів.  

«Україна молода»

Попри всі кризи та неприємності українців стає більше. Радісну новину повідомив на підсумковій прес-конференції міністр охорони здоров’я Василь Князевич. «Рівень народжуваності в Україні збільшився, а смертності — зменшився. У деяких регіонах та у Києві показники народжуваності навіть стали перевищувати показники смертності, що свідчить про покращення системи охорони здоров’я», — зазначив очільник МОЗ. З чим пов’язані такі демографічні зміни, розказано в матеріалі «Лелеки запрацювалися».

«Першотравень — під вартою» — Феміда арештувала екс-нардепа Лозинського й подовжила арешт екс-судді Зварича. Печерський районний суд Києва обрав міру запобіжного заходу у вигляді арешту екс-депутата від БЮТ Віктору Лозинському, якого обвинувачують у вбивстві селянина Валерія Олійника, здирництві та незаконному позбавленні волі. Таким чином Феміда задовольнила подання слідчого Генпрокуратури, на думку якого, перебування затриманого на підписці про невиїзд може зашкодити слідству, адже Лозинський може впливати на його перебіг, на свідків. А от інший відомий арештант — екс-голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич, який нещодавно оголосив голодування, — перебуватиме під вартою до Дня Перемоги — 9 травня. Рішення подовжити арешт «коляднику» також позавчора ухвалив Апеляційний суд Києва.

«День»

«Випробування дефіцитом» — МВФ готовий відновити співпрацю з Україною, але за умови скорочення видатків майбутнього бюджету. Лікувати» бюджетний дефіцит старший економіст Світового банку Пабло Сааведра пропонує за рахунок поліпшення фіскальних відносин держави та бізнесу. Окрім цього, для зменшення дефіциту бюджету експерти радять підвищити тарифи на газ для населення, провести пенсійну реформу та відновити співпрацю з МВФ. До відновлення ж кредитування Фонду Україні для виконання своїх зобов’язань, за підрахунками заступника міністра фінансів України Олександра Савченка, щоквартально потрібно знаходити додаткових $3—5 мільярдів. Отримати ці кошти, на думку Савченка, можна лише за рахунок приватних запозичень на зовнішньому ринку чи продаючи облігації внутрішніх державних запозичень.

«Конституція «потрапила»…Сьогодні — коаліція, завтра — прем’єр?» — Буквально тиждень тому основні спікери Партії регіонів мало не божилися, що ніколи, ні за яких обставин не порушуватимуть Конституцію. Мовляв, коаліцію формують фракції — це конституційна норма і йтимемо лише цим шляхом. Виявилося, що всі ці слова й ламаної копійки не варті. Донбас таки гонить порожняк і топчеться по Конституції. Передавання влади в Україні відбувається незаконно, констатують експерти.

«Сільські вісті»

«Чи знадобиться Україні Ноїв ковчег?» — Україна з тривогою чекає на велику воду 2010 року. У деякі регіони — на Миколаївщину, Херсонщину, Волинь — вона вже прийшла, підтопивши чимало населених пунктів та завдавши їм значної шкоди. Як надалі поводитиметься повенева стихія? Яких заходів вживає задля цього держава? Про це розмовляємо з головою Держводгоспу України Василем Сташуком. />  

«Киевские ведомости»
 

«Дело Гонгадзе и отравление Ющенко — под контролем Щеткина» — у ГПУ запевняють, що не збираються змінювати склад слідчих груп у справах про вбивство журналіста Гонгадзе та отруєння Ющенка. Про це заявив новопризначений зустпник генпрокурора, який тепер куруватиме ці справи. Ходять чутки, що О. Медведько вирішив забрати найбільш резонансні справи у заступники генпрокурора М. Голомші, якого називають людиною Ющенка, і передавати їх в Головне слідче управління, що контролюється В. Щьоткіним.

Читайте также по теме