ГолосUA
18:55 05/07/2010

Огляд преси за 6 липня

Пірати захопили в заручники екіпаж судна, з двох українців — один поранений. Про це завтра йтиметься в газеті «Україна молода». /> І знову напад піратів із дельти річки Нігер. «Вперше захоплено повністю екіпаж і є побоювання, що такі захоплення повторяться», — вважає морський експерт Михайло Войтенко. Про це завтра напише газета «Україна молода» в матеріалі «Нігерійці міняють тактику?». Офіційно МЕНД воює проти іноземних нафтових компаній, які видобувають нафту в дельті Нігеру, і проти нігерійського уряду, який нібито потурає капіталістам. На практиці нігерійські пірати, на відміну від сомалійських, заручників не беруть, лише максимально грабують судна й екіпажі, часто б’ють членів екіпажу і знущаються з моряків.

«Антонов» змагатиметься у тендері на постачання літаків-заправників для Міноборони США. У змаганнях за право виконати це замовлення вже беруть участь «кити» світового літакобудування — концерни «Боїнг» та «Аеро-бус». Незабаром у перегони може включитися новий гравець — український концерн КБ «Антонов» об’єднав зусилля з американським «Ю.С.Аероспейс», і хоч термін подачі заявки на тендер спливає вже цього тижня, українсько-американський тандем заявляє про готовність узяти участь у ньому в будь-якому випадку. Американцям запропонують одразу три варіанти дозаправника нового покоління: на базі літаків Ан-124-100 «Руслан», Ан-122 та нового Ан-112. Якщо тендер удасться виграти, вироблятимуть новий заправник в Україні, а складатимуть — уже у США.

В статі «України молодої» «Хто тиснув по п’ять разів?» журналіст задався питанням про те, як депутатам вдалося «протягнути» закон про позаблоковий статус України, якщо їхня кількість в сесійній залі була всього 50 чоловік. Наразі Партія «Наша Україна» пропонує створити в парламенті тимчасову слідчу комісію для розслідування ситуації з голосуванням за проект закону про засади внутрішньої і зовнішньої політики. На думку «нашоукраїнців», купка представників однієї сили здійснила спробу узурпації влади в єдиному органі законодавчої влади. І проголосували за закон, який суперечить національним інтересам України. «Реалізація цього акту загрожує самим основам існування Української держави, завдає шкоди державному суверенітетові, територіальній цілісності і недоторканності України. Адже вилучення пунктів про інтеграцію в НАТО ставить під загрозу безпеку нашої держави», — вважають у «НУ».

Недавнє рішення Стокгольмського арбітражного суду — не відгомін тих старих війн, а результат перманентної, яка ще триває, війни проти нашої держави, пише журналіст «України молодої» в своїй статі “Вудочка «старшого брата».«Через риторику лідерки БЮТ у нашому суспільстві виникло хибне уявлення, що «Росукренерго» — це Дмитро Фірташ. Насправді «РУЕ» — це Росія. Російський державний «Газпром» володіє 50% РУЕ, Фірташ — 45%. Сектор газу — найбільш тіньовий, таємний і корумпований як у Росії, так і в Україні, найбільші капітали набуті саме там. Якби будь-який український суд виніс рішення передати цей газ «Нафтогазу» в рахунок боргу, угода була б юридично чистою. Але Тимошенко та Андрій Портнов, що супроводжував цю оборудку як юрист, обрали інший шлях. До речі, нині Портнов уже в коаліції, мабуть, «регіоналам» не вистачає своїх юридичних пройдисвітів-«професіоналів», пише газета.

Трудовий кодекс захистить олігархів від працівників. Про це завтра напише «Газета по-українськи». Восени Верховна Рада має повернутися до розгляду нового Трудового кодексу. Цей документ регулює відносити між працівниками та роботодавцями. Якщо кодекс ухвалять у запропонованій редакції, працюватимемо по 12 год. і більше. За це заробимо аж 60 грн.
Можливості профспілки захистити права працівників значно зменшаться. Новий документ уповноважує державну інспекцію праці розглядати лише питання порушення трудових прав, а не прав профспілок. Тому об’єднанням працівників залишиться єдиний шлях — позиватися. Розгляд справ при цьому може тривати роками.

Газета «День» завтра надрукує про «Тютюн — як предмет розкоші». Згідно публікації, українські законодавці хочуть чергового підвищення акцизів на цигарки: синхронно з сусідами. Починаючи з вересня 2008 року ставки акцизів на тютюн в Україні були підняті майже в п’ять разів. Незважаючи на такий величезний ривок, Верховна Рада й далі планує їх збільшувати. Так, підвищення ставок акцизів очікуються в жовтні цього року й лютому наступного. «Тютюн і алкоголь мають бути предметами розкоші. І доки ми не доведемо ціни на цю шкідливу категорію продукції, особливо на тютюн, до таких розмірів, які справді битимуть по бюджету будь-якого українця, хоч би середнього, доти ми боротимемося», — говорить він.
Але от про те, скільки спортивних шкіл побудовано на кошти від тютюнових акцизів, народні депутати поки не надто квапляться говорити. А от контрабанда сигарет із України в інші країни, навіть незважаючи на збільшення їхньої вартості, процвітає.

Перший український президент Леонід Кравчук впевнений, що нинішня влада не стане говорити про національну ідею. Про це завтра йтиметься в інтерв’ю з Кравчуком в газеті «День». За словами політика, в Україні немає справжніх українських сил. «Наприклад, я не можу сказати, що політичний рух Олега Тягнибока не є українською силою, але якщо проаналізувати його дії, то чи не завдає він ними більше шкоди? Здається, бореться за Україну, але методи і форми цієї боротьби, м’яко кажучи, недосконалі. Можливо, йому не вистачає справжньої української сили, справжньої української душі, належних знань і досвіду в дипломатичних, політичних, морально-етичних, ментальних аспектах?», — говорить Кравчук. На питання журналістки, чи зможе бути Віктор Янукович президентом всіє України, Кравчук відповів, що «він хоче, але він не знає, як це зробити».

 

Читайте также по теме