ГолосUA
18:56 05/05/2010

Огляд преси за 6 травня

“Україна молода”

Корабель Чорноморського флоту РФ перекинув український буксир. Офіційний Київ поспішив виправдати росіян. Великий десантний корабель Чорноморського флоту Росії «Ямал», який прибув до Миколаєва для участі у святкуванні Дня Перемоги, наробив у гостях лиха — перекинув український буксир «Бузький». Під час буксирування «десантник» несподівано дав хід, унаслідок чого буксир перекинувся. І керівництво Миколаївського порту, й Міністерство закордонних справ України навдивовижу оперативно взялися виправдовувати російських моряків. Як пояснив капітан Миколаївського морського торгового порту Сергій Рябчиков, лоцман, який проводив «Ямал», сам будучи на його борту, не зумів скоординувати швидкості корабля і кормового буксира, що йшов позаду і заводив корму судна під час руху.

Антимонопольний комітет почав боротьбу з «добродійними» внесками у лікарнях. Закон не забороняє добровільні спонсорські внески в будь–яких розмірах. Але вимагати їх, наприклад, за УЗД, рентген, кардіограму або на ліки для операції лікарі не мають жодного права. Якщо ж лікар вимагає гроші, хворий може поскаржитися в регіональне управління МОЗ. Як стверджують юристи, якщо вдасться довести факт вимагання лікарем грошей у пацієнта (що малоймовірно), прокуратура може навіть порушити кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем. Утім в Україні наразі не знайшлося жодного пацієнта, який би кинув виклик нашим лікарям. Українці вважають, що краще заплатити, ніж ставити під загрозу власне здоров’я.

Через масові заворушення в Непалі країну не можуть залишити громадяни України і Росії. Група туристів у складі трьох українців і росіянки виявилася заблокованою у місті Дхаран, що на сході Непалу. Ніхто не утримує їх силою, просто дістатися до центральних регіонів країни, звідки здійснюється міжнародне авіасполучення, практично неможливо. Там наразі тривають масові виступи маоїстів, які вимагають відставки уряду, внаслідок чого заблоковано шляхи міжміського сполучення. Виїзди з високогірного Дхарану також перекрито. Через те, що маоїсти примусово закривають магазини, у місті неможливо купити їжу. Крім того, в мандрівників — катма грошей (банки і пошта у Дхарані також не працюють), термін дії непальської візи вичерпується через кілька днів, а паспорти туристів залишилися у столиці Непалу Катманду.

“Киевские ведомости”

Майже 20 співробітників Львівського управління захисту прав споживачів написали в міліцію заяви, що від них вимагають хабарі. Щоб утриматися на посаді, інспектори щотижня повинні були платити шефові по 500 гривень. /> Три місяці співробітники УБОЗ документували протиправну діяльність керівника управління, який створив цілу схему поборів та хабарництва. Збиралися гроші для начальства за затвердженим графіком кожну п’ятницю. Працівників поставили в такі умови, що вони, перевіряючи торгові точки, змушені були вимагати хабарі для свого начальства. Інакше їм погрожували звільненням.

Розтин слона Боя показав: ветеринари зоопарку не хочуть зайвих свідків. У середу біля стін КМДА захисники тварин, а також звільнені співробітники зоопарку провели «Реквієм за Боєм». Вони наполягали, щоб до складу комісії, яка розслідує смерть слона, були включені громадські організації.
«Розтин слона, як з’ясувалося, провели вночі, без зайвих очей. В основному це робили ветеринари зоопарку, — сказала президент товариства SOS Тамара Тарнавська. — Вони ж і увійшли до складу комісії з розслідування, як вони стверджують, отруєння слона. Більш того, гендиректор Світлана Берзіна провела свою акцію протесту проти нас та інших громадських організацій, які хочуть добитися правди. На одному з плакатів було написано: «Геть Тарнавську з України», що змусило мене звернутися з позовом до суду через приниження своєї гідності».

“Газета по-українськи”

Знахарі створять професійну спілку. 13 квітня у Верховній Раді зареєстрували проект закону, який забороняє діяльність екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів і послуги з передрікання майбутнього. Якщо його приймуть, практика цих людей буде незаконною. Тому українські екстрасенси, нумерологи та хіроманти створять профспілку спеціалістів езотеричних знань. “В Одесі працюють понад 100 спеціалістів, які мають ліцензію. У разі заборони вони підуть у підпілля. Шарлатани братимуть із людей більші суми, ніби ”за конспірацію”. Ті, хто брав 50 гривень, братимуть 50 доларів”, — запевнила езотерик Юрій Завала.
День Перемоги почали святкувати 1965 року, коли Леонід Брєжнєв став керувати країною. “За Сталіна і за Хрущова це був звичайний робочий день”, — згадує Валентин Гордєєв з райцентру Тальне на Черкащині. За його словами, раніше лише проводили партійні збори в трудових колективах. Розпочинали їх після роботи. Гулянь на природі не влаштовували.
“Ветеранів не надто й шанували, — зазначив Валентин Гордєєв. — У Тальному в колишній єврейській школі був госпіталь для безруких та безногих інвалідів. Роки за три після війни їх усіх вивезли в невідомому напрямку”.

Газета “Новая”

У обойму перевірок уряду в столиці потрапив досить підозрілий сегмент — приватні жеки. Виявляється, ці структури, що виникають під прикриттям компаній-забудовників, нерідко під шумок істотно завищують тарифи за комунальні послуги. Взагалі, проблема приватних жеків для столиці не нова, а їхні тарифи — просто грабіжницькі. “Для Києва це дуже гостра тема, — заявив голова управління прокуратури Києва В’ячеслав Мармиш. — Ціни подібних житлоконтор не відповідають якості послуг, що надаються. Там встановлюють собі зарплати в понад 10 тисяч гривень, а якість послуг — ще від радянських часів”.
 

Читайте также по теме