ГолосUA
19:54 06/12/2010

Огляд преси за 7 грудня

 

Україна Молода”

 

Півзарплати за капусту />  

Картопля, капуста, буряк і подібна прозаїчна їжа українця взимку стає на вагу золота. За минулий тиждень вартість плодоовочевого кошика українського споживача зросла одразу на 6%. За попередні сім днів, як відомо, овочі та фрукти подорожчали на 8%. «Маємо чергове сезонне, але аж ніяк не останнє подорожчання», — каже «УМ» експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Експерт вважає, що так зване передноворічне зростання цін у нашій країні, як і завжди, почнеться за два тижні перед зимовими святами — тобто після 14—15 грудня. Відвідувачі інтернет–форумів уже поспішили звинуватити у подорожчанні роздрібних продавців: мовляв, це вони після перемоги на Майдані відчули вседозволеність і почали дерти три шкури зі свого брата–українця. Частково цю позицію поділяє і держава, високі чиновники якої періодично заявляють про змову та активізують Антимонопольний комітет.

 

Сільські вісті”

 

Служу українському народові

 

Сьогодні українська армія налічує в своїх лавах 200 тисяч захисників Вітчизни, на яких покладено надзвичайно відповідальну і почесну місію — захист суверенітету та просторів держави. Які ймовірні загрози існують для незалежності України? Наскільки оснащення війська та його фінансування співвідносні з потребами сьогодення? Врешті-решт, як самі захисники Вітчизни забезпечені державою? Про це розмова журналіста газети з начальником Генерального штабу — головнокомандувачем Збройних Сил України генерал-полковником Григорієм Педченком.

 

Власть денег

 

Настукати по мобільному

Українці направляють мобільним операторам більше шести мільйонів звернень на місяць (за статистикою самих операторів). До 10% з них — скарги громадян, які страждають від поганої якості зв'язку, плутанини з розцінками на стільниковий зв'язок, невиправданого списання коштів з рахунків і т. п. Однак у кращому разі кожна друга претензія українця розглядається компаніями як обгрунтована. “ВД” з'ясовувала, як можна змусити мобільного оператора почути незадоволеного абонента.
 

День”

 

Подвійний “подарунок” від “Газпрому”

 

Початок зими ознаменувався далеко не дрібними “досягненнями” України в газовій сфері. Наприкінці минулого тижня Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко повідомив на нараді в Сумської області, що в Москві “було підписано документ, згідно з яким ми отримали нехай і не стовідсоткову, але більш упевнену позицію щодо транзиту газу на наступні п’ять років”. Ідеться про те, що річний обсяг транзиту російського природного газу через територію України віднині має бути не менш як 112 мільярдів кубометрів, чого вже давно домагається Україна (торік наша країна вимушено скоротила транзит газу до Європи на 20,4% до 95,2 млрд. куб. м). Але якщо гарантія не стовідсоткова, то яка? Відповісти на це запитання поки що непросто. Річ у тім, що “Газпром”, як виглядає, зробив “Нафтогазу України” перед Новим роком подвійний “дарунок”. Це не лише часткова гарантія на стабільний транзит у майбутньому, а й аванс за нього в розмірі 1,5 мільярда доларів. Саме в ньому, скоріше за все, сіль цієї операції. “І якщо менше газу транспортуватиметься, то аванс, який дав нам “Газпром”, — пояснює Бойко, — буде повернуто в більший термін, ніж п’ять років”.

Читайте также по теме