ГолосUA
18:56 07/09/2010

Огляд преси за 8 вересня

“Україна Молода”

Блокуй не блокуй — все одно...

Одна бійка, дві різнокольорові блокади, два мітинги на площі перед парламентом — сьома сесія Верховної Ради шостого скликання стартувала. Депутати від опозиції, які за літо знудилися без сцени для виступів і мають потребу «розкручувати» свої партії перед місцевими виборами, почали новий політичний сезон найактивніше. Нагадаємо, напередодні фракція БЮТ заявляла, що вдасться до блокування ВР, якщо на порядок денний не буде винесено «опозиційні» питання: мораторії на підвищення пенсійного віку для жінок та ціни газу для населення, проект закону про податкові канікули для малого бізнесу, про колізію з газом «Росукренерго» тощо. Як виявилося, у понеділок увечері голова франції БЮТ Іван Кириленко та віце-спікер від «тимошенківців» Микола Томенко досягли з керівником фракції Партії регіонів Олександром Єфремовим компромісу: у перший день сесії, під акомпанемент вуличних мітингів, Рада таки розгляне два питання від опозиції — щодо мораторію на підвищення цін на газ та житлово-комунальні послуги, а також щодо енергетичної безпеки і рішення Стокгольмського арбітражу. Але за ніч ситуація перегралася, і Блок Тимошенко вирішив усе одно блокувати трибуну. Хоча, скажімо, Томенко голосував проти цього рішення, бо «в парламенті бажано працювати головою, а не кулаками». «Зрозуміло, що центр прийняття рішень БЮТ знаходиться не в парламенті», — констатував очевидну річ спікер Володимир Литвин.

Боротьба за два роки

Після нетривалої серпневої передишки Європа знову страйкує. Учора протестували французи, які не збираються миритися з намірами президента Ніколя Саркозі збільшити пенсійний вік із 60 до 62 років. Участь у страйку підтвердили більшість впливових профспілок країни, які планували вивести на вулиці до 2 мільйонів людей. «Можливо, на нас чекає екстраординарний день. Якщо ці очікування справдяться, то, швидше за все, ми опинимося за крок від змін», — заявив в інтерв’ю Бі-Бі-Сі голова однієї з найбільших профспілок Франції General Confederation of Labour (CGT) Бернар Тібо. Як завжди в таких випадках, чи не найбільше потерпали від страйку, який цього разу «попереджувально» тривав 24 години, користувачі громадського транспорту. З перебоями працювало метро, не ходили близько половини приміських та міжміських поїздів — у зв’язку з цим залізничні компанії попросили французів заздалегідь продумати найбільш прийнятний спосіб дістатися у вівторок до роботи. Щоправда, перебоїв у роботі міждержавних поїздів «Євростар», які курсують між Лондоном і Парижем, не було. Зате постраждали пасажири авіатранспорту: було скасовано близько 25 відсотків авіарейсів у найбільших паризьких аеропортах « Шарль де Голль» та «Орлі».

“День”

Вітчизняні пивовари зберегли позиції

Попри підняття акцизів і заборону на вживання пива у громадських місцях вітчизняна пивоварна галузь як мінімум не збавляє оборотів. Як повідомила днями генеральний директор галузевої компанії з виробництва пива, безалкогольних напоїв та мінеральних вод «Укрпиво» Галина Коренькова, виробництво пива в Україні в 2010 році складе 300 мільйонів декалітрів (дал) (при потенціалі в 400 мільйонів), що відповідає рівню 2009 року. Хоча за підсумками січня-липня поточного року було вироблено 188,1 мільйона дал пива, що на 1,6% менше, ніж за аналогічний період 2009 року. Утім, таке порівняння не надто тішить пивоварів — адже минулий рік був кризовим, тож і не відзначився хорошими результатами… Нагадаємо, Україна в 2009 році скоротила виробництво пива на 6,2% в порівнянні з 2008 роком — до 300,5 мільйона дал. А загалом тенденція зниження обсягів виробництва пива в Україні спостерігається з кінця першого півріччя 2008 року. Нинішні цифри також свідчать про наслідки кризи, а також про зростаючий тиск на пивоварів з боку держави, констатують учасники ринку. Окрім зниження обсягів виробництва по українських пивоварах б’є ще й зниження експорту та збільшення імпорту. Так, за даними Коренькової, експорт пива в першому півріччі склав 15,3 мільйона дал, впавши на 14% (86% до рівня минулого року), а імпорт склав 1 мільйон дал.

“Газета по по-українськи”

Могильов віддасть ”кадиллак” Міністерству закордонних справ

Нардеп-”нунсівець” 59-річний Геннадій Москаль знайшов людину, яка подарувала міністру внутрішніх справ Анатолієві Могильову автомобіль ”кадиллак”. Машина коштує понад 1 млн грн. “Руденко Сергій Михайлович, живе в Броварах, не має ні телевізора, ні квартири, ні машини, не займається бізнесом, — каже Москаль. — Це ж підставна особа. Це — корупційна схема. Якщо ви купили машину, то повинні обов’язково заплатити 3 відсотки від вартості авто в Пенсійний фонд. І чомусь туди не Руденко платить, а управління ДАІ Київської області! І всі інші платежі робить ДАІ”. Нардеп направив генпрокурору Олександрові Медведьку пакет документів, де вказав, що Міністерство внутрішніх справ ввело в оману Генпрокуратуру. Головний міліціонер країни 55-річний Анатолій Могильов зазначає, що передасть ”кадиллак” у користування Міністерству закордонних справ для перевезення іноземних делегацій. Міністр вважає нормальним, що, за документами, автомобіль подарувала особа, ”в якої немає навіть телевізора”.

Читайте также по теме