Леся Дубенко
19:07 18/01/2010

Огляд закордонних ЗМІ: в Україні — провал помаранчевих

Закордонна преса зосередила свою увагу на першому турі президентських виборів в Україні, відзначаючи, що перемога на них однозначно не дістанеться представникам помаранчевого табору, зокрема нинішньому президенту Ющенко, через некомпетентність його політики упродовж п’яти років правління. 

Видання “Le Nouvel Observateur” (http://hebdo.nouvelobs.com/hebdo/parution/p2358/articles/a416574-.html) у своїй статті "Помаранчеві герої викликають у Європи страх та відразу" відзначало, що прихильність Європи до помаранчевих героїв — вичерпалася. "Спочатку європейському захопленню лідерами славнозвісної "демократичної" революції не було меж. Однак тепер вони викликають радше страх, а іноді навіть відразу, до того ж не тільки у європейців", — відзначає газета. — "Так звані герої довели українську економіку да краху, відносини із Росією — до агонії, а переговори із Брюселем до абсурду. Більше того помаранчевим лідерам не вдалося ні об’єднати західну та східну частину України, ні об’єднатися між собою, ні зблизитися із НАТО та ЄС. У підсумку Віктор Янукович, який безславно програв у 2004 році, має всі шанси на перемогу, адже на його стороні Кремль, найбагатший український олігарх, американське РR-агенство і сам Ющенко, який на пару із Януковичем активно бореться із Юлією Володимирівною", пише газета.

У свою чергу видання “Le Temps” (http://letemps.ch/Page/Uuid/54325d0e-0154-11df-85ae-714eb3841259%7C0) вважає, що вибори хвилюють лише столицю."Єдине місто, де активно зростає передвиборча напруженість — це Київ. Решта ж України намагається подолати наслідки потужного удару економічної кризи та повернути країну до тями", — зазначає газета. — "Зокрема, у Дніпропетровську, розчаровані "популістськими обіцянками" прем’єра Тимошенко та корумпованістю політиків виборці збираються голосувати або за Януковича, або проти всіх. Варіант "проти всіх" обирають і колишні прихильники "помаранчевого героя" Ющенка, який продемонстрував нездатність проводити ефективну та раціональну політику".

“Le Temps” також цитує директора єдиної україномовної бібліотеки Дніпропетровська Тимофія, який згадує, як упродовж декількох тижнів тисячі людей дарма мерзли на підтримку тоді ще кандидата Ющенка, сподіваючись на кардинальні зрушення за його президентстваа. Однак нічого так і не змінилося. Віктор Андрійович по суті став ще одним Леонідом Даниловичем. 

“The New York Times” (http://www.nytimes.com/2010/01/15/world/europe/15ukraine.html) вважає, що якщо перемогу на цих президентських виборах здобуде Віктор Янукович, то це однозначно стане перемогою Кремля, який упродовж п’яти років намагався дискредитувати "помаранчеву" владу. Газета зазначає, що Янукович, який отримав болісну поразку у 2004-му, бумерангом повернувся на українську політичну арену як лідер опозиції та потенційний Президента України. Звичайно, наголошується у публікації, Віктор Федорович вже не той, яким був 5 років тому: він стрімко відхрещується від репутації прокремлівської фігури, виступаючи за європейську інтеграцію України та багатопартійну демократію. При цьому Янукович заявляє, що відновить добросусідські відносини із Росією і не буде штовхати Україну до вступу у НАТО, підтримуючи нейтральність зовнішнього курсу. "Скоріше за все, для України, яка переживає економічну, політичну та соціальну кризу, такий нейтралітет сьогодні є необхідним", — визнає “The New York Times.”

Натомість британська газета “The Financial Times” (http://www.ft.com/cms/s/0/ab42016a-0174-11df-8c54-00144feabdc0.html) стверджує, що президентські вибори розділили українських олігархів на три табори. "Українська фінансова еліта суперечлива у своїх політичних поглядах та підтримці: частина фінансує лідера опозиції Януковича, інші перейшли у табір прем’єра Tимошенко, а треті вирішили взагалі залишитися осторонь передвиборної боротьби і більше не втручаються у електоральні бої", — наголошує видання. -"Що ж стосується Президента Ющенка, то він може розраховувати лише на спорадичну підтримку бізнесу".

Видання наводить слова металургійного магната Сергія Тарути, який стверджує, що олігархами в Україні керує бажання "маніпулювати політичною ситуацією у власних інтересах". На відміну від своїх російських колег, цитує газета Таруту, українським представникам великого бізнесу вдалося "зберегти помітний вплив" на політику і вони активно намагаються скористатися цим привілеєм. Сам же металургійний магнат, разом із Віталієм Гайдуком, Петром Порошенком та Константином Жеваго, наразі підтримує Юлію Володимирівну, відзначає “The Financial Times”. Водночас на боці Януковича виступають такі потужні бізнесмени як Рінат Ахметов та Дмитро Фірташ, який прагне повернути собі втрачені позиції на східноєвропейському газовому ринку, із якого його витіснили Тимошенко та Путін. Видання також вважає, що осторонь передвиборчих баталій вирішили залишитися такі олігархи Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов та Віктор Пінчук  

Французьке видання “Liberation” (http://www.liberation.fr/monde/0101613416-ukraine-russie-frontiere-floue) минулого тижня писало про проблему розмитості кордону між Україною та Росією. "Ще двадцять років тому кордон між Україною та Росією існував лише на папері, в той час як у царські часи його взагалі не було, зазначає газета. Не дивно, що часто українців від росіян не відрізняли, попри те що у кожного в паспорті була записана його національність", — пише видання. Майже у половини українців є родичі в Росії і навпаки. Кожний рік російсько-український кордон перетинають понад 10 млн людей. Ситуація, що склалася після розпаду СРСР суттєво ускладнила життям багатьом громадянам екс-союзу, адже громадянство у нових державах визначалося не за національністю, а за місцем проживання. Таким чином багато мільйонів росіян раптово для себе стали іноземцями у власній державі.

Україна, йдеться у публікації, загалом більш менш толерантно ставиться до нацменшин, що проживають на її території, однак після помаранчевої революції 2004-го ситуація почала погіршуватися. “Liberation” відзначає, що Президента Ющенка неодноразово звинувачували у занадто агресивній українізації, а його російський колега Медведєв навіть встиг назвати Віктора Андрійовича "русофобом" та звинуватити Київ у продажності і підлабузництві до Вашингтона. Українська сторона не забарилася із відповіддю і назвала Росію імперіалістично налаштованою державою, яка втручається у внутрішні справи її сусідів. /> Поки високопосадовці екс-дружніх республік сперечаються люди, які проживають у областях поряд із українсько-російським кордоном і родичі яких опинилися по різні його сторони, не дуже цікавляться гучними заявами про "зраду" та "імперіалізм". Для них, наголошує видання, важливо як безпроблемно перетинати кордон кожного дня, що сьогодні — нелегка задача. Багато українців їздить працювати у Белгород — російське місто, яке розвивається швидкими темпами. Їх навіть не зупиняє авторитарний патерналізм губернатора Євгена Савченка, тим більше, що в самій Україні панує хаос: криза, свинячий грип та безкінечні вибори. "Не дивлячись на розбіжності у політичних поглядах та прихильності до різних кандидатів, жителі прикордонних районів України й Росії наголошують, що наступним президентом має бути "хто завгодно, тільки б не Ющенко", звинувачуючи Віктора Андрійовича у нехтуванні інтересами Східної України", — пише газета.

.  

 

Читайте также по теме