ГолосUA
19:57 10/03/2010

Огляд ЗМІ за 11 березня

Люблять українські політики бути у владі. За визначенням це почуття властиве всім, хто займається цією справою. І не в тому їхня проблема, що вони хочуть бути в уряді, а в тому, на яких умовах відбувається такий прихід. І ще. Дивує, як легко вони сьогодні відмовляються від того, що казали вчора. Адже влада не лише солодке слово. З нею пов’язані певні й чималі ризики. Як то кажуть, один невмілий рух або невчасно сказане слово і рейтинг, який ще вчора зростав як на дріжджах, починає швидко сповзати до нульової відмітки, якщо не ставати негативним. Бажання людей бачити нові обличчя в політиці призвело до того, що першого зустрічного з когорти кандидатів у президенти відразу ж нагородили званням «нового». Ним став Сергій Тігіпко. Так написала у завтрашньому номері про ймовірне призначення на посаду віце-прем’єр-міністра України Сергія Тігіпка газета “День”.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов в коментарі “Газеті по-українськи” пояснив, що С. Тігіпко погодився на віце-прем’єрство, бо розуміє, що в найближчому майбутньому парламентських виборів не буде.

Водночас інший політолог — Кость Бондаренко — для завтрашньої публікації “Газети по-українськи” розказав, що посада губернатора дорівнює посту віце-прем’єра. “Набагато престижніше бути губернатором, аніж народним депутатом. Голова облдержадміністрації формує політичні й економічні еліти, лобіює їхні інтереси перед центральною владою. За своїм навантаженням і повноваженнями його посада дорівнює посту віце-прем’єра уряду”, — додав він.

У статті “У кожного своя Венеція” журналісти газети “День” розмірковують про економічну кризу і те, наскільки Україна справляється із нею. Сьогодні, коли Україна фактично ще не розібралася, де ж вона насправді перебуває: на дні кризи чи вже хоч трохи відірвалася від найнижчої економічної точки, в суспільстві утворився попит на позитивні сигнали. І ось, мабуть, перший: учора Національний банк України знизив ставки рефінансування за кредитами овернайт. Ці кредити НБУ тепер видаватиме під забезпечення державними облігаціями під 12,5% річних замість 15,5%. Так звані бланкові кредити, що видаються без забезпечення, тепер обходитимуться позичальникам у 13,5% (раніше — 17%). Тішить і те, що обсяг рефінансування Нацбанком комерційних банків у лютому становив 1,6 мільярда гривень проти 1,4 мільярда в січні (за середньозваженою ставкою 13,1% річних). Більше — у свіжому номері.

Через конфлікт навколо виробничого цеху в центрі Харкова Україна може серйозно підірвати свій авторитет в галузі міжнародної метрології. Про це йдеться у статті газети “Україна Молода”. Тривала боротьба за право володіти п’ятьма тисячами квадратних метрів виробничих площ завершилася звільненням директора ННУ “Інститут метрології” Горислава Сидоренка. Деталі — у статті “Еталонний безмір”.

Читайте также по теме