ГолосUA
18:57 19/04/2010

Огляд ЗМІ за 20 квітня

«Новая»

За безпеку країни заплатять кияни

Мало хто з киян замислюється про те, що, по суті, живе він на техногенних бомбах. Правда, на відміну від жахливих доріг і старих ліфтів, більшості загрожують небезпекою місць столичні жителі просто не бачать. Але навіть міністр ЖКГ Олександр Попов стверджує, що той же міський колектор в такому стані, про який пересічні кияни і подумати не можуть. Бортницька станція аерації (БСА) також потребує термінового оновлення. І ось чиновники в черговий раз підняли тему масштабних реконструкцій. Поки час ще є — бомби цокають, але до вибуху залишилося недовго чекати.

На БСА практично стовідсотковий знос обладнання першого блоку очисних споруд, побудованого півстоліття тому — в 1960 р. другому і третьому блоках також потрібна реконструкція. В іншому випадку пів-України може спіткати масштабна екологічна катастрофа при попаданні в Дніпро неочищених стоків.

Чекайте смс з Центру зайнятості

Приємний факт — ринок праці почав оживати і на біржі почали з’являтися нові вакансії: тільки за I квартал цього року завдяки Службі зайнятості працевлаштувалися 137,5 тис громадян. На одне робоче місце, за останніми даними, наразі претендують 7 осіб, у той час як минулого місяця їх було 8, а на початку кризового 2009-го — 11!

Днями Державна служба зайнятості на прикладі одного з районних відділень показала, як її фахівці працюють з кандидатами і роботодавцями. А щоб це співробітництво було більш ефективним, впроваджують безліч сучасних технологій, якими будь-яка людина може скористатися безкоштовно.

«Україна молода»

Синдром беззубих

Сьогодні в Москві має завершитися «чорнова» частина двосторонніх українсько-російських газових перемовин. Саме аби поставити останні крапки над «і», туди прибуде міністр палива та енергетики Юрій Бойко. Втім, остаточно назвати ціну тисячі кубометрів блакитного палива зможуть не раніше середи — коли Україну відвідає російський президент Дмитро Медведєв. За неофіційною інформацією, йдеться про 260 доларів, лунають прогнози і про 200—240 доларів. Нині, як відомо, Україна платить 330 доларів: більше, ніж великі європейські споживачі. Зниження вартості газу команда Віктора Януковича — Миколи Азарова, безсумнівно, подаватиме як свою величезну перемогу. І на тлі корупцієподібної угоди /> Юлії Тимошенко дітище команди «регіоналів» і справді може виглядати достойно. Але… Вже навіть сьогодні видно, що вітчизняні переговорники не здатні жорстко відстоювати національні інтереси: дешевий газ може виявитися для України дуже дорогим. Парадоксально, але нинішня урядова команда починає повторювати помилки своїх попередників…

Смертельна точка

Сьогодні біля одного з під’їздів броварського будинку, що на вулиці Незалежності, 3, неодмінно з’являться свіжі квіти. Так щорічно тутешні мешканці віддають шану своїм сусідам та рідним, які загинули через помилку українських військових. Рівно десять років тому, 20 квітня, на Гончарівському полігоні в Чернігівській області військові проводили навчання і запустили ракету класу «земля-земля» «Точка-У». Вона «подужала» замість запланованих 30 кілометрів 90 і вразила дев’ятиповерхівку в Броварах: загинуло троє людей, п’ятеро отримали важкі травми, оселі 16 родин були зруйновані. Свою ж провину Міноборони України довго визнавати не хотіло…

«День»

Поважайте альтернативу!

Експерти запевняють, що вагомих причин на поступки з боку Росії, окрім як бажання отримати більш стратегічні преференції, вони не бачать. Росіяни, на думку голови правління Альянсу «Нова енергія України» Валерія Боровика, хочуть виторгувати за газ продовження перебування Чорноморського флоту на території України після 2017 року і створення енергетичного консорціуму, який значно збільшить присутність на вітчизняному внутрішньому ринку російського «Газпрому». Та, допустивши російського оператора до модернізації вітчизняної «газової труби», український бюджет стратегічно може втратити потенціально більший об’єм доходів, аніж отримає у короткотерміновій перспективі, переконані експерти.

Тому Україні в боротьбі за тактичне вирішення газового питання треба бути вкрай обережною, аби не програти стратегічно, кажуть експерти. «Не збільшуючи нашу енергетичну залежність і не віддаючи стратегічні позиції, уряд може знизити ціну на імпортований російський газ як мінімум на 100 доларів за тисячу кубометрів, — каже Боровик. — А віддаючи, — наполовину».

Що може опозиція?

Ініціатива Президента Віктора Януковича вивезти з країни 90 кг збагаченого урану і взагалі відмовитися від використання високозбагаченого урану викликала негативну реакцію в опозиції. Юлія Тимошенко, зокрема, заявила, що жодні міжнародні документи не зобов’язують Україну віддавати цей обсяг високозбагаченого урану й висловила переконання, що відмова від збагаченого урану призведе до припинення наукових досліджень, зупинки розвитку вітчизняної науки в атомній галузі та закриття українських наукових ядерних центрів. «День» попросив екс-віце-прем’єр-міністра з питань європейської інтеграції та міжнародного співробітництва Григорія НЕМИРЮ, який зараз є радником з міжнародних питань опозиційного лідера Юлії Тимошенко, дати оцінку останнім зовнішньополітичним ініціативам українського Президента і пояснити, чи зможе опозиція скористатися своїми важелями, аби не допустити зміни зовнішньополітичного курсу країни.

 

Читайте также по теме