ГолосUA
14:02 03/01/2009

Олег Дубина вважає ціну на газ в 418 доларів економічним тиском

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина вважає, що ціна в 418 доларів на природний газ для споживачів України є безпрецедентним економічним тиском.

Про це повідомляється в заяві, яку поширила прес-служба «Нафтогазу».

"Заява російської сторони про ціну газу з січня 2009 р. для України у розмірі 418 дол. за 1 тис. куб. м порушує всі домовленості, закріплені в Меморандумі від 2 жовтня 2008 р. між Урядом Російської Федерації і Кабінетом міністрів України про співпрацю в газовій сфері і Угоді між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" про принципи довгострокової співпраці в газовій сфері, підписаному в жовтні 2008 р. Така ціна на природний газ для споживачів України є безпрецедентним економічним тиском, блокує роботу не тільки промислових підприємств і підприємств житлово-комунального господарства, але і роботу газотранспортної системи і зрештою може привести до екологічної і гуманітарної катастроф", — говориться в заяві Олега Дубини.

Олег Дубина відзначив, що в процесі переговорів українською стороною через падіння цін на нафту пропонувалося залишити умови постачання газу і оплати послуг з транзиту на рівні 2008 р., а саме ціну на газ для України 179,5 дол. за 1 тис. куб. м і ставку плати за послуги з транзиту 1,7 дол. за 1 тис. куб. м/100км. Проте, російські партнери таку пропозицію не прийняли.

"НАК "Нафтогаз України" готова здійснювати транзит і купувати газ з урахуванням проведення перерахунків, наведених в спільній заяві", — підкреслює голова «Нафтогазу».

 

Читайте также по теме