ГолосUA
05:35 08/04/2010

Онук Бандери оскаржуватиме рішення Донецького суду про позбавлення діда звання Героя України

Онук Степана Бандери оскаржуватиме рішення Донецького окружного адміністративного суду про позбавлення його діда звання Героя України через відсутність українського громадянства.

Про це адвокат Олег Бондарчук заявив в ефірі «5 каналу», передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, рішення суду не відповідає норам українського закону. /> «Від третьої особи, онука Степана Бандери ми, як адвокати, будемо обов’язково подавати скаргу і воно (рішення суду – ред.) не вступить у законну силу. Ми не дамо цьому відбутися», — наголосив він.

Юрист підкреслив, що згідно з логікою правосуддя Президент мав би оскаржити судовий вирок. «Якщо Президент не подасть апеляційну скаргу це буде виглядати дуже дивно,тому що всі ми адвокати і всі громадяни, які стикалися з адміністративним судочинством знаємо, що якщо рішення навіть очевидно законне, юристи державних структур все одно його оскаржують, тому що є така практика в органах державної влади — йти до останньої судової інстанції. В даному випадку це Вищий Адміністративний Суд України. Якщо цього не буде зроблено, буде зрозуміло, що рішення Донецького суду це такий собі міжусобойчик, який хотіли тихенько зробити там десь в Донецькій області, але не вийшло», — відзначив О. Бондарчук.

При цьому він заявив, що обґрунтування судом свого рішення суперечить нормам Конституції України.

«Якщо взяти сучасний закон України «Про громадянство», то там є така стаття №8 «Про набуття громадянства за територіальною приналежністю» і там передбачено, що всі, хто проживав на території України часів Української народної республіки, Західної Народної республіки, або якщо проживали на цій території їх батьки, діти, мають право на громадянство України. Степан Бандера був спочатку громадянином ЗУНР, а після акту злуки він, по суті, став громадянином УНР», — пояснив юрист.

Нагадаємо, що 2 квiтня Донецький окружний адміністративний суд визнав незаконним та скасував указ Віктора Ющенка про посмертне присвоєння Степану Бандері звання Героя України.

А. Береза 

Читайте также по теме