ГолосUA
09:19 17/01/2009

ООН вимагає терміново припинити вогонь в Секторі Газа

Генеральна асамблея ООН на екстреному засіданні в п’ятницю, 16 січня, прийняла резолюцію з вимогою негайного припинення вогню у секторі Газа. />  

Про це повідомляє AFP.

Генасамблея ООН, до складу якої входять 192 члени, підтримала резолюцію переважною більшістю голосів. За документ проголосували 142 країни, проти — 6, утрималися — 8.

Прийнята резолюція містить вимогу про негайне припинення вогню у секторі Газа, за якою повинне слідувати виведення всіх ізраїльських військових підрозділів з території палестинського анклаву. Крім того, йдеться у документі, повинні бути вжиті всі можливі заходи для забезпечення безперешкодної доставки гуманітарної допомоги жителям сектора Газа.

Крім того, Генасамблея ООН також заявила про свою підтримку "місії, вжитої Генеральним секретарем ООН, та інших міжнародних зусиль". У резолюції міститься заклик до всіх держав-членів ООН "невідкладно надати необхідну підтримку в здійсненні міжнародних і регіональних зусиль, спрямованих на полегшення критичної гуманітарної і економічної ситуації у секторі Газа". Для цього, зазначається у документі, необхідно забезпечити "стійке відкриття прикордонних пунктів перетину кордону для вільного пересування людей і товарів у сектор Газа і з нього".

Генасамблея ООН ухвалила "тимчасово перервати роботу десятої надзвичайної спеціальної сесії і уповноважити голови останній сесії ГА ООН відновити її роботу на прохання держав-членів".

Тим часом, делегація Ізраїлю у перший день роботи надзвичайного засідання у четвер спробувала поставити під сумнів правову легітимність скликання Генасамблеї щодо ситуації в Газі, оскільки цим питанням вже зайнялася Рада Безпеки ООН. Правове управління ООН дало пояснення про те, що в даному випадку не скликалась нова екстрена сесія, а була відновлена робота спеціальної сесії Генасамблеї по пункту Незаконні дії Ізраїлю в окупованому Східному Єрусалимі, і на решті частини окупованої палестинської території.

В узгодженому Генасамблеєю документі також міститься заклик вжити всіх заходів для забезпечення всебічного та невідкладного виконання резолюції 1860, за яку 8 січня проголосували 14 з 15 країн-членів Радбезу ООН. США, котрі на тому засіданні представляла держсекретар Кондолізза Райс, при голосуванні за проектом резолюції утрималися.

Як повідомлялося, Ізраїль і ХАМАС відкинули резолюцію ООН про припинення вогню.

За останніми даними, три тижні бойових дій у секторі Газа забрали життя приблизно 1170 палестинців, понад 5,2 тис. палестинців поранено.

 

Читайте также по теме