ГолосUA
11:34 11/07/2010

Оперативники виявили посіви коноплі вартістю в 92 млн. гривень

Працівники обласного Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків Головного управління Міністерства внутрішніх справ Донецької області виявили поле в 2,3 га, засіяне коноплею.

Про це повідомила прес-служба МВС України.

На сьогодні задокументовано 77 фактів незаконного посіву рослин, що містять наркотики, порушено 49 кримінальних справ і знищено більше 8 тисяч пагонів. Проте масштаби плантації, виявленої оперативниками на території Златоустівського лісництва, по кількості виявленого і знищеного зілля перевершують показники піврічної міліцейської роботи. На території Волноваського району правоохоронці виявили поле конопель у 2,3 гектара.

За словами начальника обласного Управління БНОН Віктора Осуховського, якби зловмисники зібрали «урожай» і переробили його в наркотик, то не лише наша область була б завалена марихуаною. Масштаби виявлених посівів складно навіть уявити. За мінімальними підрахунками, тут на одному квадратному метрі землі росте в середньому 40-50 рослин, отже, на всьому полі зростає понад 900 тисяч пагонів, спільна вага яких досягає 18 тонн.  Вартість такої кількості наркотику за цінами чорного ринку складає приблизно 92 млн. гривень.  Якийсь аграрій ретельно продумав незаконну посівну діяльність і, вочевидь, знаючи, що на цих землях працівники лісництва з’являються дуже рідко, планував зірвати солідний куш. До речі, на даному полі висаджена сосна, хвойні паростки якої ледве досягають 10 сантиметрів. У лісництві говорять, що останній раз оглядали вказану територію в квітні. Стверджують, що тоді посівів конопель не було.

Правоохоронці постійно проводять роботу щодо встановлення осіб, причетних до висадки наркомістких рослин. Їм загрожує покарання від 3 до 7 років позбавлення волі згідно зі ст. 310 КК України (посів або вирощування снодійного маку або конопель). Посадові особи Златоустівського лісництва будуть покарані адміністративно, оскільки на увіреній ним території не прийняли заходів по знищенню заборонених рослин.

Працівники УБНОН ГУМВС області і представники місцевої міліції вжили всіх необхідних заходів із знищення виявлених посівів. Була залучена спеціальна сільськогосподарська техніка. Коноплі скошені, перемолоті в порошок і перемішані із землею. У місцях, де цього не вдалося зробити машинами, наркотик знищували уручну. Наразі на місці, де «колосилися» вище за людський зріст заборонені рослини, залишилося звичайне переоране поле.

Оперативно-профілактичне відпрацювання «Мак» продовжується. Контроль за сільськогосподарськими угіддями, якими наркоділки можуть скористатися в злочинних цілях, буде посилений.

 

Читайте также по теме