ГолосUA
10:30 05/05/2010

Опозиція не зможе домогтись дострокових виборів — експерт

11 травня опозиція не зможе домогтись проведення дострокових виборів, навіть, якщо численність мітингувальників буде вищою, ніж під час ратифікації угоди щодо перебування Чорноморського флоту в Криму.

Про це сказав політолог Віктор Небоженко кореспонденту Голос UA.

“11 травня нічого крайнього не станеться. Будуть мітинги, можливо, навіть доволі чисельні. Опозиція, напевне, краще підготується, ніж до стихійних реагувань на “харківські” домовленості. Але навіть при численній кількості мітингувальників навряд чи призначать дострокові вибори. Я у це не вірю. Цього так просто домогтися не можна”, — сказав він.

Експерт переконаний, що для того, щоб добитися дострокових виборів, опозиції потрібна дуже наполеглива, копітка робота. “Це буде не сьогодні, не завтра, не у найближчій перспективі. З одного боку, щоб домогтися результату, опозиції, крім вуличних акцій, треба проводити і парламентську діяльність: чи то блокування роботи ВР, чи то складання 150 мандатів. Це може якимось чином стимулювати дострокові вибори. А прості мітинги до цього не призведуть. Ми бачимо, що і діюча влада на це все мало зважає зараз, а далі – ще менше зважатиме. Більше того, при радикалізації акції є небезпека отримати відповідну симетричну відповідь влади і правоохоронців. Можуть бути вжиті відповідні санкції до мітингувальників і до організаторів акцій протесту.” -зауважив політолог.

Водночас Віктор Небоженко не виключає проведення дострокових виборів, але не у близькій перспективі. “Домогтися їх можна лише комплексом заходів. Знову ж таки, не варто забувати, що указ про дострокові вибори підписує Президент. І навіть якщо будуть підстави для дочасного розпуску ВРУ – м’яч на стороні Президента. Якщо раптом так станеться і діюча коаліція дійсно погодиться на дострокові вибори, то це відбудеться лише за умови, якщо ПР чітко бачитиме свою суттєву перемогу. Зараз, у світлі останніх рішень, такого бачення нема. Більше того, зараз немає бачення можливого майбутнього формату парламенту”, — підсумував він.

О. Каретнікова />  

Читайте также по теме