ГолосUA
08:14 11/11/2009

Організатори антипремії «Будяк року» вже визначили номінантів

Оргкомітет заснованої Українською Гельсінською Спілкою з прав людини щорічної української антипремії «Будяк року» вже визначив 8 претендентів. Цією «нагородою» відзначають найбрутальніші порушення прав людини.  

Прийом заявок на отримання анти премії «Будяк року» завершується 15 листопада, і виконавчий директор Української Гельсінкської Спілки Володимир Яворський сказав "Німецькій хвилі", що очікує збільшення кількості номінантів принаймні вдвічі.

Серед вже відібраних претендентів фігурує Антимонопольний комітет України та Уповноважена Верховної Ради з прав людини. Ці структури, за словами Яворського, продемонстрували високий рівень закритості та непідзвітності суспільству. Утім, одним із найодіозніших номінантів він вважає Національну експертну комісію України із захисту суспільної моралі. Вона відзначена номінацією "За дії щодо придушення свободи висловлення поглядів". Яворський сказав, що Нацкомісія протягом року заборонила розповсюдження кількох видань та демонстрацію фільмів, що на думку правозахисників, є "необґрунтованим і порушує стандарти висловлення поглядів".  

Метою антипремії «Будяк року», як повідомляє УГС, є привернення уваги громадськості до брутальних порушень прав людини, що відбулися в державі протягом року. Також правозахисники намагаються в такий спосіб розпочати суспільну дискусію щодо небезпечних для прав людини тенденцій у вітчизняній правовій системі. Оголошення лауреатів антипремії «Будяк року», які будуть визначені експертами УГС, очкується в Міжнародний день прав людини 10 грудня.

За матеріалами: «Німецька хвиля» />
 

Читайте также по теме