ГолосUA
14:50 12/06/2010

Організатори вибухів мелітопольського «Ощадбанку» отримали 11 і 14 років в’язниці

Запорізький суд засудив організаторів вибухів мелітопольського "Ощадбанку" до 11 і 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це сказав екс-прокурора Запорізької області Валерій Кулаков.

Проте, засуджені вважають несправедливим такий суворий вирок і не визнають своєї провини у тому, що своїми діями завдали збитку державі, травмували і покалічили 36 осіб.

Організатора злочину — 20-річного жителя Запоріжжя, який уже мав проблеми із законом, працівники правоохоронних органів затримали через кілька годин після вибухів на мелітопольському вокзалі. Другого учасника заарештували 5-го червня в Євпаторії.

У ході слідства з’ясувалося, що співучасники злочину планували за допомогою вибухів пограбувати ще шість відділень "Ощадбанку", всі злочини були чітко сплановані. Вибухопакети, які злочинці повинні були підірвати безпосередньо у приміщенні, були начинені ще і гравієм, щоб травмувати якомога більше людей. />  
"Я не визнаю ті статті, які мені інкримінуються, тобто спроба вбивства, розбійний напад, псування майна, — заявив на суді один із підривників, — Я визнаю статтю 263, частину першу — посилення заряду боєприпасів. Не було мені сенсу нападати на банк. Я приїхав до Мелітополя лише для того, щоб допомогти своєму другу. І взагалі, ми скаржитимемося на несправедливість суду".

Адвокати теж вважають вирок для своїх підопічних дуже суворим, тому справу передано на розгляд до апеляційного суду Запорізької області.

Нагадаємо, що цей резонансний злочин було скоєно 2 червня 2009 року. Вранці в одному з відділень "Ощадбанку" у центрі Мелітополя з інтервалом у кілька хвилин прогриміли два потужні вибухи — спрацювали два саморобні пристрої. Один усередині приміщення, інший — біля входу. Користуючись панікою, бандити хотіли пограбувати касу. І лише завдяки щасливому випадку ніхто з відвідувачів не загинув. Всіх постраждалих з пораненнями різного ступеня тяжкості, багато хто з них знаходився у шоковому стані, було госпіталізовано до ЦРЛ. У будівлі, в якій знаходилася філія, вибухом було вибито вікна з 1 по 8-й поверхи, а також пошкоджено припарковані автомобілі.

За матеріалами: Укрінформ
 

Читайте также по теме