ГолосUA
08:23 23/04/2010

Оскаржити угоду про ЧФ можуть лише Янукович та Азаров — голова КСУ

Звернутися до Конституційного Суду України щодо конституційності міжнародних договорів згідно із законодавством можуть лише Президент України і Кабінет Міністрів.

Про це голова Конституційного Суду України Андрій Стрижак сьогодні заявив на брифінгу.

«До речі, ви повинні знати, що за міжнародними договорами можуть бути лише два суб’єкти подання – Президент і Кабінет Міністрів, але не депутати, ніхто», — сказав він.

Разом з тим, посадовець відмовився коментувати конституційність підписаного 21 квітня президентами України й Росії Віктором Янковичем і Дмитром Медведєвим договору про продовження терміну базування Чорноморського флоту Російської Федерації в Севастополі на 25 років, пославшись на те, що ще не ознайомився з текстом цього документа.

«Давайте дочекаємося. Хай буде ратифікований, ми його вивчимо. Якби я сказав, що він правильний чи неправильний, я був би не суддя. Я не можу тлумачити, як політик, то, чого я не читав», — відзначив А. Стрижак.

Нагадаємо, 21 квітня 2010 року в Харкові український та російський президенти підписали угоду між Україною і Російською Федерацією про перебування Чорноморського флоту на території України, яким передбачено базування російської військової бази в Севастополі до 2042 року. В обмін на цю угоду Україна добилася скорочення ціни на російський газ на 30%, але не більш, ніж на 100 дол. за тисячу кубометрів.

Раніше, 9 лютого 2010 року, колишній Президент Віктор Ющенко просив КС роз’яснити використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань.

Проте 20 квітня КС відмовив В. Ющенку в розгляді його подання щодо конституційності перебування на території України іноземних військових баз.

У відкритті провадження відмовлено у зв`язку з непідвідомчістю цього питання Конституційному Суду, пояснили в прес-службі КС.

З матеріалами:Pro.ua

 

Читайте также по теме