ГолосUA
11:07 05/07/2010

Основні розбіжності українсько-американських відносин полягають у бажанні США підтримати опозицію — політолог

Візит держсекретаря США Хілларі Клінтон до України засвідчив, що основні розбіжності українсько-американських відносин полягають у бажанні США підтримати опозицію.

Таку думку озвучив директор Інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень Сергій Толстов на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, під час зустрічі Хілларі Клінтон та Юлії Тимошенко, за версією прес-служби БЮТ, “пані Клінтон заявила, що США будуть підтримувати українську демократію і незалежність і хочуть допомогти лідерові опозиції заохочувати уряд, щоби він приймав рішення в інтересах українського народу”.

На думку експерта, така підтримка опозиції не відповідає інтересам української влади. Крім того, фахівець назвав ще п’ять проблемних зон у відносинах із США. Зокрема це: розвиток американської програми ПРО (протиракетної оборони) і нарощування військової присутності в країнах Центральної та Східної Європи, що за словами експерта, змінює баланс сил в Європі не на користь України; витіснення американських компаній і надання переваги співробітництву із російськими структурами у співробітництві в сфері атомної енергетики країни; конкуренція інтересів американської і російської компаній щодо видобутку нафти і газу на шельфі Чорного моря; українсько-російське військово-технічне співробітництво; локальні конфлікти за участю США, зокрема, в Нагірному Карабаху.

М. Мамаєва />  

Читайте также по теме