“Newsmax.com”
10:46 03/09/2009

Останні потуги Британської імперії

Її падіння було невідворотним, але, схоже, що економічна криза завершить справу швидше, ніж будь-хто очікував. Навіть через десятки років після того, як Британія втратила свою імперію — вона залишалася однією із найпотужніших держав у світі, — пише видання “Newsweek”. (http://www.newsweek.com/id/209953). "Її економічне лідерство та культурний вклад ніколи не піддавалися сумніву. У розпорядженні Британії є ядерна зброя та її надблизькі відносини зі США. Однак, схоже, що економічна криза розставила всі акценти та вдарила по могутності маленької Британії, яка після численних фінансових турбуленцій стала образно ще меншою"- зазначається в публікації.

Фінансова ситуація у Британії на даний момент є однією із найгірших у Європі. "Економічний крах, збанкрутіння підприємств, ледве функціонуючі банки, величезний державний борг — ось із чим залишилися Британія сьогодні і це означає, що у найближчому майбутньому їй доведеться, скоріше за все, урізати бюджети таких відомств як Міністерство оборони та Міністерство закордонних справ і у справах співдружності, що суттєво послабить міжнародні позиції держави "- наголошує видання.

Оборонний бюджет Сполученого Королівства є одним із найбільших у світі, але такий стан речей скоро зміниться, — вважає воно. "Навряд чи, Лондону вдасться утримати ту вагому роль, навіть у послабленій після завершення холодної війни версії НАТО, яку йому вдавалося утримувати, адже нещодавно до лав альянсу повернулася Франція, яка економічно стабільніша та потужніша"- зазначається у публікації та відмічається, що авторитет Британії особливо впав після війни в Іраку, яка забрала занадто багато коштів та життів. /> Міністерство закордонних справ Великобританії колись було предметом заздрості для дипломатів та бюрократів усього світу. Але все змінилося. Лише у 2004 році воно було змушене закрити 19 своїх філій із 300, у таких державах як Нова Зеландія, Німеччина, Франція, Іспанія і т.д. Консерватор та тіньовий міністр закордонних справ Вільям Хаг переконаний, що упродовж як мінімум 5 років Сполучене Королівство не матиме такого міжнародного впливу, до якого воно так звикло.

Національний Інститут економічних та соціальних досліджень нещодавно опублікував доповідь, в якій зазначалося, що середньому британцю доведеться чекати близь до 6 років, аби досягти того рівня прибутків, який у нього був на початку 2008-го. Тенденція втрати ролі лідера у міжнародних віносинах назрівала для Британії роками. Розвиток економік Китаю, Індії та інших дав їм можливість голосу на міжнародній арені, яка і так переповнена різноманітними державами, що претендують на статус лідерів. Попередник нинішнього прем’єра Гордона Брауна Тоні Блер був останнім британським політиком, який зміг підвищити роль Лондона, зокрема, завдяки тісній співпраці із Вашинтоном, надаючи останньому військову підтримку у Іраку та Афганістані.м"Попри те, що міжнародна роль Британії значно зросла за прем’єрства Блера, вдома його недолюблювали, особливо за його запопадливість перед Білим Домом та незадовільні економічні показники, пише “Newsweek. "Насправді Блер своєю безглуздою підтримкою Америки став винуватцем появи тієї мізерної Британії, що зараз намагається подолати економічний та політичний хаос у державі. США ж знаходиться сьогодні у такому стані, яку б Лондон міг би назвати апогеєм свого розвитку".
 
Жодній із країн світі не вдалося відвернути економічну кризу, але у Сполученому Королівстві викликаний нею ефект виявився занадто потужним. Фінансовий сектор Сіті, який вважають головним чинником британського розвитку, тепер більше схожий на корабель, що йде на дно. Вперше за 50 років у країні відбувається дефляція (загальне падіння рівня цін). МВФ переконане, що економічна рецесія у Британії триватиме найдовше поміж всіх розвинутих економік. Рівень безробіття постійно зростає. У 1999 році він становив близько 1,3 млн людей. Сьогодні ж ця цифра досягає близько 3 млн.
 

Організація економічного співробітництва та розвитку вважає, що поступове одужання економіки Британії може розпочатися у кінці 2009-го на початку 2010, але однозначно вона відставатиме від економічного зростання США та Японії. "Деякі експерти навіть порівнюють фінансовий стан Британії із Ісландією, яка повністю збанкрутувала як держава, і нагадують, що Лондону слід остерігатися подібного сценарію і не перетворитися на "Рейкьявік-на -Темзі". Серед всіх розвинутих економік саме британська є найбільш поглинена боргами. Надмірні витрати населення та його кредитування спричинили величезний дисбаланс, який не просто буде подолати"- наголошує видання і додає, що для Сполученого Королівства є надзвичайно важливим знайти свою роль на міжнародній арені.

"За часів прем’єрства Маргарет Тетчер вона вважала себе другою лише до президента США Рональда Рейгана, адже вони обидва посприяли розвалу СРСР та перемозі капіталізму. За часів же Блера, Британія взяла участь у трьох війнах — Косово, Афганістан та Ірак — і все це аби задовольнити Білий Дім і цим втратила повагу навіть із боку останнього. Амбіції Сполученого Королівства завжди були надмірними, але все ж йому вдалося достатньо довго утримувати у своїх руках цілу імперію. Після її розвалу Лондону тяжко віднайти свою роль на міжнародній арені, але йому доведеться це зробити якнайшвидше, поки здрібніла Британія взагалі не зникла із політичної карти світу"- підсумовує “Newsweek”. 

Підгот. Л.Дубенко.

 

Читайте также по теме