ГолосUA
12:48 05/08/2009

Останнє бажання свідка у справі Дем’янюка — побачити тріумф правосуддя

Курт Гутман, німецький єврей, ветеран Королівського Хейлендського полку, більше 60 років чекав, аби врешті стати свідком правосуддя над людиною, яка вбила його матір та брата у нацистському таборі, пише видання The Times.

Ця людина — Іван Дем’янюк, судова справа над яким не завершується вже більше 20 років.

Дем’янюка звинувачують у вбивстві 279 000 євреїв у концтаборі Собібор. Участь Гутмана у суді над нацистським злочинцем, може врешті довести справу проти Дем’янюка до логічного завершення і виголошення вироку.

Будучи солдатом Червоної Армії, Дем’янюк сам потрапив у концтабор, де, як стверджується у звинуваченні проти нього, згодом став охоронцем. Підозрюваному нині 89 років і нещодавно він був екстрадований із США, де проживав протягом тривалого часу. На сьогодні він перебуває у Мюнхені, очікуючи судового процесу, що має розпочатися у середині жовтня.

Видання наголосило, що справа Дем’янюка має стати останнім масштабним процесом покарання нацистьких злочинців у Німеччині. “Природньо, що німецька судова влада поспішає якнайшвидше завершити суд, із огляду на дуже похилий вік всіх його учасників. Водночас, їй слід якомога краще підготуватися аби не повторився випадок у Ізраїлі, де Дем’янюку вдалося покинути судову залу через брак інформації з ідентифікації особи”, — наголосило видання.

Гутман, який пережив Другу Світову війну лише завдяки матері, котра посадила його на поїзд до Британії у 1939 році, дізнався, що вона та його брат були заслані до Собібору лише після падіння Берлінської стіни (1989).

Він відзначив: “Дем’янюк має сплатити за скоєний злочин, отримавши судовий вирок”.

За матеріалами: “The Times”

Л. Дубенко

 

Читайте также по теме