ГолосUA
10:37 19/05/2010

Падіння курсу євро не є наслідком спекуляцій — експерт

Рекордне падіння курсу євро по відношенню до долара, зафіксоване у минулий понеділок, не є наслідком спекуляцій на ринку, хоч вони й поглиблюють проблему.

Таку думку висловив у коментарі кореспонденту ГолосUA експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Віталій Кравчук.

«Я особисто сумніваюся, що це велика афера. По своїй суті фінансові ринки та учасники, що на них працюють, намагаються на цьому заробити, тут нічого нового не відбувається. Але що це якась змова чи щось у такому роді, враховуючи те, що щоденні обороти валютного ринку вимірюються трильйонами, доволі складно шляхом змови контролювати валютні курси», — сказав він.

За словами експерта, те, чому саме зараз «обвалився» курс — це, скоріше, технічні речі. Проблема поглиблюється наявністю спекулянтів на ринку. «У нас теж існує певна кількість людей, що сумніваються та тих, що хочуть на цьому заробити», — підкреслив Віталій Кравчук.

Нагадаємо, частина українських банків на цьому тижні скоротила операції з готівковим євро. Продати чи купити європейську валюту стало важче. Банкірам невигідно працювати з євро через раптове падіння курсу. Знецінюється євро і в Україні. 17 травня він подешевшав ще на кілька відсотків лише за одну ніч. У банках та обмінниках пропонували купити євровалюту в середньому за 9,60 грн, продавали за 9,80 грн. У Європі піке власної валюти пояснюють суто економічними проблемами. Деякі вітчизняні аналітики погоджуються, але додають: без необачності європейських політиків і тамтешніх спекулянтів не обійшлось.

І. Носальська

 

Читайте также по теме