ГолосUA
17:38 18/08/2010

Пам’яткоохоронна система зганьбилася на прикладі Львова, — археологи

Пам’яткоохоронна система на прикладі будівництва в зоні ЮНЕСКО у Львові продемонструвала повний колапс та свою неспроможність.

Про це повідомив керівник НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Олег Осаульчук під час брифінгу, — передав кореспондент ГолосUA .

За його словами, будівництво на вул. Федорова та Сербській, де має з’явитися готель, прекрасно проілюструвало стан пам’яткоохоронної сфери в Україні, і у Львові, зокрема. «Ситуація з будівництвом цього готелю показала повний колапс пам’яткоохоронної системи. Повну неспроможність чиновників впливати на процес нового будівництва, особливо в зоні ЮНЕСКО, і не лише впливати, а й ставити вимоги. Ситуація чітко продемонструвала, що більшість чиновників навіть і не хочуть на це впливати, тобто вони мають своє певне зацікавлення, і на тому їхня пам’яткоохоронна діяльність закінчується. Уся їх мета – сісти в трон з погоджувальною печаткою, і все», – зазначив Осаульчук.

Чиновники, за його словами, просто тримаються за своє крісло і бояться з нього випасти, а ще більше – заперечити своєму начальнику.

Керівнику «Рятівної археологічної служби» прикро, що у Львові таке ставлення до археологічних досліджень. Бо археологічні дослідження проводяться постфактум, та й те під тиском громадськості та ЗМІ. «Наразі ми маємо приклад, коли згода інвестора провести археологічні розкопки виникає постфактум, під тиском. На Федорова був прийнятий компроміс. Однак якби пам’яткоохоронні органи були сильні і зацікавленні, то компромісу б не було, і дослідження проводилося зоні ЮНЕСКО на повній площі. Однак, було домовлено, що ми розкопуємо хоча б третину площі, відведеної під будівництво, а решта ділянки йде під археологічний нагляд», – каже Осаульчук. Також, виявивши таку знахідку як унікальний водозбірник, природоохоронні структури, мали б зобов’язати інвестора її зберегти.

Л.Мицай />  

Читайте также по теме