ГолосUA
07:05 12/12/2008

Папа Римський засудив світову фінансову систему

Папа Римський Бенедикт XVI затаврував глобальну фінансову систему як егоцентричну і короткозору, що мало піклується про суспільне благо, особливо про бідних.

Про це повідомило агентство «Рейтер».

Папа висунув це обвинувачення на своєму щорічному зверненні до мирян «Побудуємо світ, борючись із бідністю», в якому він також закликав світ, який швидко глобалізується, створити «спільний моральний кодекс».

Бенедикт, який давно вже критикував банківську практику, підкреслив, що негативні аспекти фінансової глобалізації помітні всім.

«Об’єктивно найважливіша функція фінансування — підтримати можливість довгострокових інвестицій і, відповідно, розвиток», — написав він у зверненні Католицької церкви до Всесвітнього дня миру, який святкують 1 січня.

За словами Папи Римського, фінансова система відійшла від своєї основної мети — бути стимулом довгостроковому росту і створенню робочих місць.

«Таким чином, фінансова схема, поставивши себе в рамки короткостроковості, стала небезпечною вже для всіх», — прокоментував він.

Звернення Бенедикта, яке традиційно надсилається главам держав, урядів та міжнародним організаціям, стало його найбільш всебічним критичним аналізом діючої банківської системи з початку світової кризи.

 

Читайте также по теме