ГолосUA
14:32 21/09/2010

Парламент прийняв за основу законопроект «Про недопущення обігу в Україні небезпечної продукції»

Верховне Рада України прийняла за основу проект закону "Про недопущення обігу в Україні небезпечної продукції".

За відповідне рішення проголосували 233 з 414 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроектом пропонується встановити правові та організаційні засади недопущення обігу в Україні небезпечної продукції.

Зокрема, передбачається визначити:

терміни "безпечна продукція" та "небезпечна продукція". Згідно із проектом, продукція не може вважатися небезпечною за тих лише підстав, що існують можливості для досягнення більш високого рівня безпечності продукції або на ринку пропонується інша продукція, що становить менший ступінь ризику;

порядок доведення безпечності продукції та правила його застосування. Навіть у тих випадках, коли вимоги щодо забезпечення безпечності певного виду продукції не встановлені законами України, іншими нормативно-правовими актами чи національними стандартами, що гармонізовані з відповідними європейськими стандартами, зазначений порядок доведення безпечності продукції дають змогу оцінити її безпечність;

обсяг інформації щодо безпечності продукції, що повинна надаватися громадськості, та порядок забезпечення доступу до цієї інформації. Вільний доступ до такої інформації має дозволити споживачам вживати запобіжних заходів стосовно продукції, яка становить ризики.

Проектом пропонується також запровадити систему обліку звернень споживачів щодо захисту їх права на безпечність продукції з метою моніторингу причин і кількості таких звернень та ініціювання на їх підставі перевірок властивостей безпечності продукції. Крім того, для підвищення інформованості споживачів передбачено, що інформація про порядок подання ними звернень має бути легко доступною в мережі Інтернет та у відповідних органах ринкового нагляду та інших органах державної влади.

Планується також зобов’язати виробників у разі, коли їм стало відомо або мало б бути відомо на підставі наявної в них інформації, що продукція, яку вони ввели в обіг, становить ризики для споживачів, несумісні із загальною вимогою щодо безпечності продукції, негайно повідомляти про це відповідний орган ринкового нагляду, в тому числі і про вжиті заходи із забезпечення безпечності такої продукції тощо.

 

Читайте также по теме