ГолосUA
09:28 09/09/2010

Парламент ухвалив закон про бурштин

Верховна Рада України прийняла закон "Про бурштин". За відповідне рішення проголосували 240 з 423 народних депутатів, зареєстрованих в залі.

Закон визначає основні правові, економічні, організаційні та екологічні засади відносин та діяльності, пов´язані з особливостями користування надрами для видобутку бурштину-сирцю, а також з реалізацією, зберіганням, перевезенням, та обробкою бурштину-сирцю на території України з метою недопущення несанкціонованого видобутку бурштину-сирцю, забезпечення вимог охорони довкілля, розвитку галузі обробки бурштину-сирцю, підвищення зайнятості населення.

Дія закону поширюється на відносини, пов´язані з особливостями користування надрами для геологічного вивчення бурштиноносних надр та видобутку бурштину-сирцю на родовищах та проявах, які не мають промислового значення, а також з реалізацією, зберіганням, перевезенням, та обробкою бурштину-сирцю на території України, незалежно від форм власності господарюючих суб´єктів — учасників цих відносин.

Документ містить положення про спеціальні дозволи на користування бурштиноносними надрами на родовищах та проявах, які не мають промислового значення, що видаються обласними радами без проведення конкурсу безпосередньо за заявою претендента. Спеціальний дозвіл надається на одну окрему ділянку бурштиноносних надр.

Якщо на одну ділянку бурштиноносних надр родовищ і проявів, яка не має промислового значення, подано дві і більше заяви, надання спеціального дозволу здійснюється на конкурсних умовах.

Порядок проведення конкурсу розробляється і затверджується обласною радою.

Спеціальний дозвіл містить зобов´язання користувача бурштиноносними надрами щодо: додержання Правил технічної експлуатації розробки бурштину-сирцю на родовищах та проявах, які не мають промислового значення; рекультивації земельних ділянок і обов´язкового заліснення порушених земель лісового фонду; подання до спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з геологічного вивчення та забезпечення раціонального використання надр один раз на квартал інформації про наявне у нього обладнання, яке використовується для видобутку бурштину та обсягів видобутого бурштину за формою, встановленою спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з геологічного вивчення та забезпечення раціонального використання надр. Користувач бурштиноносних надр може отримати тільки один спеціальний дозвіл на відповідний термін. />  

Читайте также по теме