Мария Мамаева
12:52 17/12/2010

Парламентські вибори можуть відбутися цивілізовано, тільки якщо будуть призначені на 2012 рік — політолог

 

Чергові парламентські вибори можуть пройти нормально тільки за умови, якщо їх проведення буде призначено на 2012 рік.

Таку думку озвучив голова Комітету виборців України Олександр Черненко в ексклюзивному коментарі кореспонденту ГолосUA.

На його думку, якщо парламентські вибори відбудуться у березні 2011 року, як того вимагає діюча Конституція, вони стануть повторенням недоліків і порушень останніх місцевих виборів. За словами політолога, це: скорочення виборчої кампанії до 50 днів, прийняття змішаної виборчої системи, дискримінаційний принцип формування виборчих комісій, застосування адмінресурсу та відсутність системного міжнародного спостереження.

“Тут ми маємо парадокс: за діючою Конституцією вибори треба проводити вже зараз, але їх треба було оголосити за 120 днів. І якщо зараз суд зобов'язує ЦВК оголосити вибори на 2011 рік, то на наступній сесії Верховної Ради ми отримаємо миттєві зміни до закону (про парламентські вибори — ред.), а далі — сценарій місцевих виборів”, — розповів О. Черненко.

При цьому він зазначив, що відтермінування виборів до 2012 року не означатиме, що вони будуть однозначно кращими, ніж якщо відбудуться у 2011 році. Проте у такому разі, як зазначив політолог, “залишається час для дискусії, для обговорення, для певних зовнішніх чинників, які б могли вплинути на діяльність влади”.

“Якщо ми в січні отримаємо 300 голосів для зміни Конституції і термін в півтора року для нормальної підготовки до виборів. Чи буде політична воля в Партії регіонів нормально підготуватись до виборів, а не знову на коліні написати закон, за 5 днів до початку виборчої кампанії внести і провести його, — в мене є сумніви. Але все-таки надія є. А якщо вони будуть в 2011 році — немає навіть надії на це”, — зазначив О. Черненко.

Читайте также по теме