ГолосUA
09:59 11/06/2010

Парламентський комітет пропонує ввести кримінальну відповідальність за неправильний вигул собак

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу щодо порушення правил утримання собак.

Про це повідомляє Інформаційне управління Верховної Ради України.

Законопроектом (реєстр. №5126), поданим народними депутатами від НУ-Нс Іриною Геращенко та Ольгою Герасим’юк (на заміну), пропонується встановити кримінальну відповідальність за порушення порядку вигулу домашніх тварин (собак), якщо це призвело до спричинення твариною тілесних ушкоджень середньої тяжкості, тяжких тілесних ушкоджень, а також смерті потерпілому, потерпілим.

Автори аргументують прийняття закону необхідністю посилити відповідальність за порушення порядку вигулу домашніх тварин (собак), що стало причиною завдання твариною тілесних ушкоджень, смерті оточуючим.

Народні депутати звертають увагу на те, що чинне законодавство дозволяє з’являтися з домашніми тваринами поза місцями їх постійного утримання. При цьому, на особу, яка супроводжує тварину покладається обов’язок забезпечити безпеку оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди супроводжуваною домашньою твариною; безпеку дорожнього руху при проходженні з домашньою твариною поблизу транспортних шляхів і під час їх переходу, контролюючи її поведінку.

Утримання собак без повідків і намордників можливе лише на ізольованій, добре огородженій території (в ізольованому приміщенні).

Виключення робляться тільки під час оперативного використання собак правоохоронними органами, собак спеціального призначення, а також собак під час муштри, на полюванні, на навчально-дресирувальних майданчиках.

Однак, зазначають автори, більшість володільців собак нехтують порядком вигулу домашніх тварин (собак), що часто стає причиною завдання твариною тілесних ушкоджень оточуючим, а іноді і смерті.

Народні депутати вважають, що застосовування до випадків заподіяння тілесних ушкоджень тваринами норм, що передбачають покарання за необережний злочин не повністю відображає характеру діяння.

Члени Комітету підтримали законопроект.

 

Читайте также по теме