ГолосUA
12:57 04/02/2009

ПАРЄ закликала фігурантів плівок Мельниченка надати зразки голосів

Парламентська асамблея Ради Європи закликає осіб, голоси яких фігурують у записах колишнього співробітника президентської охорони Миколи Мельниченка, надати зразки голосів з метою порівняння їх з голосами на записах. Про це на прес-конференції заявив депутат Верховної Ради, член фракції Блоку Юлії Тимошенко, член делегації Ради в ПАРЄ Григорій Омельченко. За його словами, відповідні рекомендації були прийняті в резолюції ПАРЄ №1645 27 січня.

Зокрема, ПАРЄ закликала Генеральну прокуратуру використати всі можливі засоби для встановлення автентичності записів М.Мельниченка, використовуючи допити свідків, голоси яких фігурують у цих записах.

Крім того, він повідомив, що ПАРЄ закликає Генпрокуратуру порушити кримінальну справу для встановлення відповідальності за ненадання захисту журналісту Георгію Гонгадзе.

Асамблея також закликала Генпрокуратуру повторно розслідувати обставини смерті колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, зокрема визначити, чи мало місце доведення Кравченка до самогубства.

Г.Омельченко виступив з ініціативою створення в парламенті тимчасової слідчої комісії з розслідування виконання посадовими особами України відповідної резолюції ПАРЄ "Розслідування злочинів, можливо, здійснених високими посадовими особами під час правління Кучми в Україні — справа Гонгадзе як показовий приклад".

Як повідомляло агентство, 2 лютого М.Мельниченко заявив про відмову екс-президента Леоніда Кучми, колишнього голови Служби безпеки Леоніда Деркача й голови Верховної Ради Володимира Литвина надати європейським експертам зразки своїх голосів для порівняння їх з голосами на оригіналах записів М.Мельниченка в рамках розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Наприкінці грудня 2008 європейські експерти розпочали фоноскопічну експертизу оригіналів фрагментів записів М.Мельниченка, які стосуються обставин убивства Гонгадзе.

Гонгадзе зник 16 вересня 2000, пізніше в лісі під Києвом знайшли його обезголовлений труп.

М.Мельниченко, чиї перші записи були оприлюднені наприкінці 2000, обвинуватив Кучму й низку вищих державних чиновників у корупції й інших злочинах, у тому числі в смерті Гонгадзе.

У вересні 2006 свідок у справі про виконавців убивства Гонгадзе Олена Притула під час засідання суду заявила, що до смерті Гонгадзе причетні Кучма і його найближче оточення, зокрема вона назвала Деркача, екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка й Литвина.

У вересні 2004 судові експерти, які проводили експертизу записів М.Мельниченка в рамках розслідування справи про вбивство Гонгадзе, не змогли встановити ідентичність голосів Л.Кучми, В.Литвина, Ю.Кравченка й Л.Деркача на цих записах.

 

Читайте также по теме