ГолосUA
10:24 21/07/2010

Патріарх Кирило освятив відновлений Спасо-Преображенський кафедральний собор в Одесі

Патріарх Московський і всієї Русі Кирил в середу здійснив освячення відновленого Спасо-Преображенського кафедрального собору на Соборній площі Одеси. 

Перед літургією патріарх очолив хресний хід українського духовенства до собору, особисто несучи ковчег з мощами, які були потім у відповідності з церковними канонами покладені під престол освяченого храму, єпископи і священики Одеської єпархії йшли з хоругвами та іконами. Співслужив патріарху під час літургії митрополит Київський Володимир. 

На богослужіння зібралося понад 3 тис. осіб. Соборна площа, незважаючи на будній день, переповнена віруючими. 

У проповіді під час літургії патріарх закликав віруючих пам’ятати, що історичні трагедії, пережиті єдиним народом Святої Русі нещодавно ,були "Божим покаранням" — Бог відвернувся від людей. За словами патріарха, "знищені хрести були видимим знаком надання нас, тих, хто забажав в ім’я свободи повністю і безмежно керувати власним життям". 

"Якщо ми забудемо історію, через яку пройшов наш народ, ми знову, як кажуть у приказці, наступимо на ті ж граблі. Але в нинішніх умовах наслідки можуть бути набагато страшніші", — заявив патріарх Кирил. 

За його словами, нині, коли "світ стає єдиною сім’єю" і посилюються процеси глобалізації, боговідступництво "означатиме кінець людської історії". 

Патріарх Кирил закликав віруючих не забувати, що "жодні величні стіни і велика кількість позолоти не врятують людину, якщо вона сама не стане храмом Божим, здобуде Духа Святого". 

"Краще тоді взагалі храмів не зводити, якщо не жити за Божим законам", — сказав патріарх. 

Довідка ГолосUA. Спасо-Преображенський собор Одеси добудовувався протягом усього XIX століття і після зведення дзвіниці та остаточної реконструкції в 1903 році став одним з найбільших храмів Російської імперії. 

У 1936 році собор було зруйновано. Радянська влада планувала влаштувати на його місці розважальний парк, а на місці головного вівтаря поставити туалет. Але в результаті втручання академіка Володимира Філатова на місці вівтаря був встановлений фонтан з великою мармуровою вазою у вигляді квітки. Після відновлення собору в 2005 році цей фонтан був перенесений на місце першого міського фонтану на Соборній площі. 

У 2008 році виповнилося 200 років від дня освячення Преображенського собору. Сьогодні на його дзвіниці звучить найбільший в Україні дзвін, вагою понад 14 тон, відлитий на воронезькому заводі "Віра". 

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

 

Читайте также по теме