ГолосUA
06:54 31/05/2010

Павленко та Білозір поскаржились в Антимонопольний комітет на Visa і MasterCard

В Антимонопольному комітеті розпочали вивчення обгрунтованості вимоги двох найбільших платіжних систем Visa і MasterCard до банків оплачувати внутрішньодержавні платежі в доларах і підвищення тарифів у три рази. Аналогічне розслідування в Європі дозволило добитися зниження тарифів у два рази.

Про це повідомили в Українській асоціації банків-членів платіжної системи EMA.

Антимонопольний комітет (АМКУ) почав розслідування діяльності платіжних систем в Україні на підставі заяви "конфіденційного заявника" і депутатських запитів. Представники EMA були залучені для з’ясування "відсутності / наявності у діяльності платіжних систем ознак порушення конкурентного законодавства". Запити в АМКУ направили народні депутати Сергій Павленко (Блок Литвина) та Оксана Білозір ("Наша Україна-Народна самооборона").

У матеріалах одного із заявників вказується, що платіжні системи Visa і MasterCard проводять приховані узгоджені дії, що стосуються всіх аспектів співробітництва з банками, зокрема у сфері тарифікації обов’язкових платежів (за маршрутизацію, авторизацію, кліринг операцій), і продовжують порушувати законодавство в частині неотримання дозволу АМКУ на такі узгоджені дії. Компанії Visa і MasterCard, згідно із цими даними, займають монопольне становище на ринку платіжних карток — понад 85%.

За допомогою карт цих систем у 2009 році було проведено 91,3% внутрішньоукраїнських гривневих транзакцій, які банки змушені були оплатити в доларах США. При цьому в 2006-2009 роках тарифи зросли у два-три рази, а девальвація гривні на 50-60% ще більше збільшила операційні витрати. Вартість ліцензування банку як еквайра виросла з 50 тис. дол. до 250 тис. дол., у той час як в інших країнах ця плата відсутня або не перевищує 10 тис. дол.У результаті в порівнянні з 2006 роком вартість обслуговування кожної гривні в обігу виросла до 2009 року на 50 %, йдеться в матеріалах.

У прес-службі АМКУ підтвердили, що розслідування у відношенні платіжних систем розпочато за депутатським запитом.

В офісі компанії Visa в Україні заявили, що ще не отримали повідомлення АМКУ, але готові співпрацювати з держорганами й надати матеріали про свою діяльність.

"У компанії Visa підтверджують свою прихильність до українського ринку, готовність і далі розвивати ринок безготівкових платежів у партнерстві з банками, що позитивно впливає на економіку країни в цілому і розвиток банківського сектора зокрема. Я чув, що почато розслідування, але поки сигналів від АМКУ ми не отримували", — сказав генеральний менеджер MasterCard Europe в Україні Сергій Равняго.

Аналогічне розслідування відносно платіжних систем в 2008 році почала Європейська комісія. Вона порахувала, що компанії неправомірно збільшили ціни для споживачів, нічого не запропонувавши натомість. У результаті MasterCard і Visa погодилися знизити оплату внутрішньоєвропейських платіжних операцій майже в два рази — до 0,2% від суми переказу по дебетових картках. "Неправильно, що активна конкуренція призвела до зростання тарифів у три-п’ять разів, — заявив директор EMA Олександр Карпов .- Це сталося через те, що раніше платіжні системи були банківськими асоціаціями, а потім вийшли на біржу і стали самостійними компаніями. Тепер їх керівництву треба показувати гарні фінансові результати, а найпростішим способом досягнення цього є підвищення цін ".

Прибуток MasterCard тільки в I кварталі 2010 року виріс на 24%, до 455 млн. дол., Visa — на 33%, до 713 млн. дол.

За матеріалами: Коммерсант-Украина

 

Читайте также по теме