ГолосUA
08:58 03/06/2010

Печерський суд дозволив прокуратурі вилучити документи у Держказначействі, щоб дізнатися, куди зникли гроші учасників приватизації ОПЗ

Печерський суд Києва на минулому тижні дозволив Генпрокуратурі отримати доступ до рахунків Фонду держмайна (ФДМ) у держказначействі. Слідчі хочуть з’ясувати, куди зникли гроші компаній «Нортіма», близької до бізнесмена Ігоря Коломойського, і «Фрунзе-Флора», підконтрольної російському бізнесменові Костянтину Григоришину. Ці фірми брали участь у конкурсі з придбання пакета акцій (99,567%) ВАТ «Одеський припортовий завод» і внесли в якості конкурсної застави по 400 млн. грн. (Всього — 800 млн. грн.). Після проведення конкурсу у вересні минулого року ФДМ скасував його результати, однак заставу повернув тільки одному учасникові — російській компанії «Азот-Сервіс». Ще 31 березня Генпрокуратура порушила кримінальну справу у зв’язку з перевищенням повноважень ряду посадових осіб Держказначейства, які перешкоджали поверненню застави.

Щоб зрозуміти, куди поділася велика сума, Печерський суд за клопотанням старшого слідчого з особливо важливих справ Генпрокуратури дозволив провести виїмку документів у Держказначействі. Слідчі хочуть отримати платіжні доручення про перерахування грошових коштів компаніями «Фрунзе-Флора» і «Нортіма» на депозитні рахунки Фонду держмайна, відкриті в Держказначействі. Крім того, суд дозволив представникам правоохоронного органу вивчити виписку даних про рух грошових коштів на цих рахунках у період з 1 вересня 2009 року до 12 травня 2010 року, а також фінансові документи про перерахування і зняття грошей з зазначених рахунків.

Нагадаємо, раніше новий глава Фонду держмайна Олександр Рябченко повідомляв, що кошти «Нортіма» і «Фрунзе-Флори», перераховані на рахунки в Держказначействі, зникли. «Тепер фізично їх немає, хоча юридично — рядок є, нібито вони там перебувають», — сказав він в одному з інтерв’ю.

У самому Фонді зараз не можуть сказати, коли будуть повернуті гроші. Але там відзначили, що в кінці квітня зобов’язання щодо повернення конкурсного застави були передані Державній виконавчій службі.

На початку місяця прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що до кінця травня уряд має повернути заставу учасникам конкурсу. Однак через судові позови, які ведуть зараз з державою «Нортіма» і «Фрунзе-Флора», повернення боргу відкладається. Справа в тому, що обидві компанії вимагають від держави, крім самого боргу, виплатити також компенсацію за прострочення і відшкодувати збитків від інфляції. І поки не буде вирішено це питання, гроші можуть не надійти на рахунки комерційних структур. Київський апеляційний господарський суд уже виніс рішення про виплату компанії «Нортіма» додатково 2,6 млн. грн. Менш успішний результат у «Фрунзе-Флори», яка за рішенням апеляції повинна отримати за прострочення 328 тис. грн.

Фонд держмайна і Держказначейство звернулися до Вищого господарського суду, щоб оскаржити це рішення. Як повідомив «Делу» прес-секретар групи Костянтина Григоришина «Енергетичний стандарт» Андрій Бобровицький, інформації про рішення суду поки що немає.

Конкурс з приватизації ОПЗ пройшов 29 вересня 2009 року. У ньому брали участь «Нортіма», підконтрольна «Привату», «Азот-Сервіс» (що має відношення до «Газпрому») і «Фрунзе-Флора» (пов’язана з Костянтином Григоришиним). Аукціон закінчився тим, що завод за 5 млрд. грн. купила компанія, афільована з бізнес-структурами Ігоря Коломойського. Проте через півгодини приватизаційна комісія ФДМ відмовилася визнати результати приватизації. «У діях учасників конкурсу спостерігалися ознаки змови, підсумкова ціна була значно нижче реальної вартості ОПЗ», — пояснив тодішній керівник ФДМ Дмитро Парфененко.

За матеріалами: Дело />  

Читайте также по теме