ГолосUA
13:50 09/08/2010

Пенсійний вік підвищувати треба, але зараз це — неможливий і непопулярний крок, — В. Хара (ГОЛОС)

Підвищення пенсійного віку в Україні — це необхідний, але неможливий зараз крок.

Таку думку висловив народний депутат від фракції Партії регіонів, голова Федерації профспілок України, голова парламентського комітету соціальної політики і праці Василь Хара в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA.

Він зазначив, що положення про підвищення пенсійного віку були закладені і у попередніх меморандумах з Міжнародним валютним фондом, “але і Федерація профспілок, і комітет, головою якого я є, висловлювалися категорично проти”.

Політик наголосив, що для того, щоб підвищити пенсійний вік, необхідно реформувати оплату праці, підняти життєвий рівень людей і тільки тоді переходити поступово до вирішення цього питання. “У нас сьогодні найнижчий рівень серед європейських країн виходу на пенсію — у жінок 55, у чоловіків — 60. Рано чи пізно ми змушені будемо зробити ці кроки, але сьогодні вони неможливі, непопулярні і їх в жодному разі проводити не можна”, — зауважив експерт.

“Я не думаю, що найближчим часом Кабінет Міністрів чи Президент візьмуть на себе місію щодо впровадження такого непопулярного на сьогодні заходу. Хоча… рано чи пізно це доведеться робити. За декількома причинами. Перша — це те, що демографічна ситуація у нашій країні більш, ніж критична. У радянські часи чотири працюючі людини утримували одного пенсіонера, в Україні сьогодні — півтора працюючих утримують одного пенсіонера… Тобто не вистачає працюючих людей і підприємств, які своїми б коштами покривали дефіцит пенсійного бюджету”, — підкреслив В. Хара. /> ГОЛОС

Він нагадав, що Віктор Янукович за часів свого прем’єрства у 2004 році запровадив перший рівень пенсійної системи. “Ви пам’ятаєте, що до 2004 року, працював ти під землею 10 років чи сидів 10 років у в’язниці, пенсія була однаковою. Після 2004 року мінімальна пенсія, по-перше, стала на рівні прожиткового мінімуму для непрацюючих, а по-друге мала тенденцію до постійного підвищення”, — відзначив політик.

Експерт зауважив, що далі за планом реформації пенсійної системи — накопичувальна система, яка стосується не всіх працюючих, а тих, кому сьогодні 30-35 років. “Тобто люди будуть вкладати у персональну систему — на кожного працюючого буде відкритий рахунок — і кожен буде собі на майбутню пенсію збирати протягом 30 років. Тобто є цілий ряд механізмів, які планується Президентом впровадити і перейти до другого етапу вирішення пенсійних проблем”, — резюмував Василь Хара.
 

Читайте также по теме