ГолосUA
11:05 29/01/2010

Передача у користування НАТО грузинських портів та аеропортів створить загрози у регіоні — Симоненко

Рішення уряду Михайла Саакашвілі про передачу у користування НАТО грузинських портів та аеропортів, оголошене вчора, створить загрозу миру у Чорноморському регіоні.

Про це заявив у коментарі Голос.UA лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко.

“Це — зрадницька позиція, яка спрямована, у першу чергу, на те, щоб Чорноморський економічний і політичний регіон фактично здати під контроль американських збройних сил. Знаходження там американців — загроза у подальшому для миру і спокою у цьому регіоні”, — сказав він.

Лідер українських комуністів наголосив, що НАТО є агресивним блоком, виходячи з тієї зовнішньої політики, яку він сьогодні проводить.

“Передача портів та аеропортів здійснюється, щоб забезпечити програму агресії НАТО у цій місцевості. Саакашвілі під цим приводом буде формувати базу для шостого військово-морського флоту Сполучених Штатів Америки”, — зазначив він.

Петро Симоненко попередив про можливі наслідки такого кроку.

“Це означає, що у тому політично-економічному просторі, де і Україна, і Росія зацікавлені у своїх інтересах, будуть, практично, реалізовуватися інтереси Сполучених Штатів Америки. Другим негативним наслідком є те, що таким чином режим Саакашвілі і надалі проводитиме агресивну політику на власній території. Він прагне створити базу і передумови, щоб захопити Південну Осетію, і знищити ті досягнення демократії, які виборов цей народ. Третя проблема полягає у тому, що Кавказ завжди був дуже серйозною у стратегічному плані територією. Саакашвілі, виконуючи стратегічну програму США у цьому регіоні, створює нові дуже серйозні загрози, у тому числі, на мій погляд, для Російської Федерації, і для всього регіону у цілому. На додачу, там є складнощі у взаєминах між Азербайджаном та Вірменією, проблеми Карабаху”, — висловився П. Симоненко.

Однак, за словами П. Симоненка, “нічого дивного тут немає. Потрібно розуміти, що Саакашвілі, як і його кум Ющенко працюють за американською доктриною для захисту інтересів американців у будь-якій частині земної кулі”.

Нагадаємо, що президент Грузії Михайло Саакашвілі запропонував США використати територію країни як плацдарм для ударів НАТО по силах екстремістського руху "Талібан" в Афганістані. В інтервью Associated Press він заявив, що готовий надати морські порти Грузії для кораблів сил Північноатлантичного альянсу, а аеродроми — для дозаправки і технічного обслуговування військово-транспортних літаків НАТО. Як зазначив М.Саакашвілі, таким чином можна створити коридор, яким йтимуть поставки зброї і необхідного США та їх союзникам устаткування з Грузії через Центральну Азію до Афганістану. 

І. Носальська

 

Читайте также по теме