ГолосUA
05:24 02/09/2010

Передумов для росту цін на харчі немає, але це відбуватиметься — економіст

Дійсних передумов для росту цін на харчі немає, але це все одно відбуватиметься.

Таку думку висловив президент «Центру ринкових реформ України» Володимир Лановий у ефірі «5 каналу», передав кореспондент ГолосUA.

«Передумов для зростання цін немає. Але те, що ціни зростають – значить щось неладно у цьому царстві», — сказав він .

За оцінкою фахівця, «у нас немає ринку, тому не гарантовані ці поставки. Скільки зерна вдасться продати сільгоспвиробнику, він не знає, бо уряд скаже це влітку. А про молоко та м’ясо годі говорити».

Проблема, на думку В. Ланового, полягає у тому, що для розвитку сільського господарства потрібна довгострокова стратегія та зміна структури аграрного комплексу, а також неможливість безпосереднього впливу уряду на ринок.

«Та структура аграрного комплексу, яку ми успадкували від Радянського Союзу, є вичерпною для сільського господарства, все розорено, екологія страшна. При таких масштабах засіву тільки хімікатами можна підтримати, тому сам харчовий продукт є неякісним, екологічно брудним. Ми не можемо розширити його поставки у інші країни», — підкреслив він.

Нагадаємо, прем’єр-міністр України Микола Азаров нещодавно заявив, що «штучно накручуються ціни на продукти харчування» і наголосив, що уряд має достатньо ресурсів, аби зупинити ажіотаж.

І. Носальська />  

Читайте также по теме