ГолосUA
09:48 19/06/2009

Переговори із піратами, що захопили судно з українцями, зайшли у тупик

Власник захопленого в Аденській затоці сомалійськими піратами суховантажу Marathon, екіпаж якого складається з восьми громадян України, не може домовитися із загарбниками щодо суми викупу.

Тим часом на Marathon закінчуються запаси харчів та питної води, а один з моряків потребує термінової медичної допомоги, написав “Коммерсант-Украина”.

Головний редактор журналу "Морський бюлетень — Совфрахт" Михайло Войтенко повідомив, що до нього звернулися родичі моряків захопленого сомалійськими піратами суховантажу Marathon з проханням допомогти у переговорах щодо звільнення судна.

За його словами, зараз судно утримується піратами на одній з головних піратських баз в Індійському океані — в порту Ейл, у 600 км на північ від столиці Сомалі Могадішо, в украй важких умовах. "Родичі моряків стверджують, що у екіпажа залишилося мало харчів, відсутні ліки, воду видають двічі на добу, а на судні стоїть 60-градусна спека. До того ж у сутичці з піратами один з моряків, Георгій Гусаков, отримав поранення і потребує термінової медичної допомоги", — додав М. Войтенко.

За його словами, переговори зайшли у безвихідь, оскільки різниця в ціні, яку вимагають пірати за звільнення Marathon, і яку готовий виплатити судновласник, становить близько 300 тис дол.

При цьому М. Войтенко відмовився назвати суму викупу, пояснивши, що сомалійські пірати відстежують інформацію, яка з’являється у ЗМІ, і розголошування суми може "пошкодити звільненню екіпажу".

У компанії Cargadoor Amons & Co. коментувати ситуацію вчора відмовилися. "Це може порушити конфіденційність переговорів щодо звільнення заручників", — заявив представник компанії.

Суховантаж Marathon потрапив у піратський полон 7 травня в Аденській затоці. Судно йшло під прапором Нідерландських Антильських островів і перевозило кокс. Власником суховантажа є зареєстрована на Нідерландських Антильських островах компанія Western Marine Transport NV, а оператором — компанія Cargadoor Amons & Co. (р. Заандам, Нідерланди). Екіпаж Marathon складається з восьми громадян України.

Три дні тому уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова дала позитивний прогноз. Вона заявила, що власник судна Marathon у переговорах з сомалійськими піратами вийшов на фінішну пряму, настроєний оптимістично і найближчим часом знайде прийнятний вихід для порятунку українських моряків — членів екіпажу.

Зазначимо, що наразі даний час у полоні у сомалійських піратів знаходиться ще два судна з українцями: контейнерне судно MV Hansa Stavanger та балкер "Аріана".

 

Читайте также по теме