ГолосUA
07:29 11/06/2009

Переговори щодо Чорноморського флоту проходять у таємниці

Підкомісія з питань Чорноморського флоту українсько-російської міждержавної комісії зібралася після півторарічної перерви у Києві, аби обговорити результати своєї роботи.

Але самі переговори відбуваються у цілковитій таємниці, повідомляє "Німецька хвиля".  

Учасники зустрічі вирішували, яким чином обмінюватися інформацією про особовий склад та основні озброєння Чорноморського флоту, що базується в Севастополі.

Журналістів на ці консультації не допускають. Як свідчать "дипломатичні" повідомлення з українського МЗС, сторони погодили алгоритм поетапного оформлення результатів інвентаризації земельних ділянок, але не дійшли згоди про подвійне громадянство окремих категорій російських моряків.

Інтерес до цієї теми в Україні зменшився через внутрішньополітичні чвари, вважає аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач. А після виборів, на його думку, в Києві про необхідність виведення з України російського флоту взагалі можуть забути.

Все залежатиме від того, хто стане наступним українським президентом, зауважує Горбач: "Пролонгуючи вирішення цього питання, росіяни сподіваються, що до 2017 року в Україні до влади прийдуть люди, лояльні до Росії і до базування її флоту в Криму.“

З відходом президента Ющенка, каже експерт, зміниться і тональність діалогу з росіянами на цю тему. Також можлива і „пролонгація базування флоту взамін поступок з боку Росії“. Однак він не певен, що російською поступкою за продовження терміну перебування Чорноморського флоту в Криму може бути ціна на газ для українських споживачів. Газ для Росії є прибутковішим і пріоритетнішим за флот, констатує Горбач.

 

Читайте также по теме