ГолосUA
13:56 11/07/2010

Перевага правлячої сили у місцевих виборах забезпечена – Комітет виборців

Ухвалений закон про місцеві вибори повністю обмежить участь у них конкурентів правлячої коаліції.

Про це заявив голова Комітету виборців України Олександр Черненко в інтерв’ю.

За словами О.Черненка, в законі прописані норми про те, що висувати кандидатів у районні, міські, обласні ради та на посаду мерів міст зможуть лише місцеві осередки партій, і не пізніше, ніж за рік до дня виборів. /> «Ця норма суперечить Конституції, за якою кожному громадянину гарантується право бути обраним. Це суперечить міжнародним угодам, які підписувала Україна. Ми бачимо, що це було зроблено з чіткою політичною метою – максимально обмежити участь у виборах конкурентів правлячої партії», — сказав він.

Як зазначив голова Комітету виборців, такі принципи формування комісій означатимуть непропорційне представництво. У територіальних комісіях це будуть представники фракцій, що є у Верховній Раді зараз. «Тобто, це означатиме перевагу політичних сил, що входять до правлячої коаліції», — зазначив він.

Щодо дільничних комісій, то там всі кандидати і політичні сили можуть пропонувати своїх представників, але закон не пояснює, яким чином вирішуватимуться конфлікти і кому надаватиметься перевага у разі, як усі подадуть до комісій максимальну кількість своїх претендентів.

Нагадаємо, вчора парламент перед канікулами ухвалив нові правила виборів депутатів місцевих Рад.

Новий закон "Про вибори депутатів Верховної Ради Криму, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів" запроваджує мажоритарно-пропорційну систему виборів, за якою 50 відсотків депутатів обиратиметься за партійними списками, 50 відсотків – в одномандатних округах. У селі та селищі депутатів обиратимуть лише за мажоритарною системою.

 За матеріалами: БІ-Бі-Сі

Читайте также по теме