ГолосUA
11:14 03/08/2009

Перші $300 мільйонів від Європейського банку реконструкції та розвитку Україна отримає не раніше вересня

Перша частина коштів, передбачених кредитом міжнародних фінансових організацій на оплату російського газу та реформування ГТС, надійдуть не раніше вересня.

Про це на прес-конференцій повідомив експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут, передав кореспондент ГолосUA.

«Є не дуже велика вірогідність того, що ці кошти будуть з легкістю отримані у вересні. Навіть якщо буде відчутне бажання з обох сторін, то вірогідність отримання цих грошей буде, скоріш за все, у другій половині вересня, а то й в жовтні», — відзначив він.

За словами експерта, ці кошти майже не вплинуть на газову ситуацію в країні, адже 300 млн. доларів еквівалентні приблизно 1,5 млрд куб. газу, а інші кошти, що надійдуть до України від міжнародних організацій, будуть витрачені не на газ.

«Більша частина кредиту, а саме $450 мільйонів Європейського інвестиційного банку, $450 мільйонів ЄБРР та $500 мільйонів Міжнародного банку, ніяк не стосуються питань закачки природного газу до українських сховищ, і ніяк не буде забезпечувати стійкість української газотранспортної системи», — сказав він.

Нагадаємо 31 липня стало відомо про намір міжнародних фінансових організацій виділити Україні кредит у розмірі 1,7 млрд. доларів на оплату російського природного газу та реформи у газотранспортній системі.

К.Коваленко

 

Читайте также по теме