ГолосUA
07:35 28/09/2010

Перші два українські БТР поїхали до Таїланду

Перші два БТР-3Е1 українського виробництва прибули до Таїланду. Всього в рамках контракту Україна поставить 96 таких машин для Збройних сил Таїланду

Про це повідомляє таїландське видання Bangkok Post, пише газета “Дело”.

Згідно повідомлення, перші БТР-3E1 прибутку в Таїланд на літаку Іл-76 на авіабазу «Утапао». Планується, що офіційна церемонія передачі відбудеться у грудні, коли в Таїланд прибуде друга партія з 10 БТР. Вся техніка буде прийнята на озброєння 2-ї піхотної дивізії Збройних сил країни.

Нагадаємо, тендер на постачання бронетранспортерів у Таїланд України виграла в 2007 році. Однак остаточних домовленостей за контрактом вийшло досягти практично рік по тому. Сам документ на постачання техніки був підписаний у серпні 2008-го. Ще однією нагодою у виконанні замовлення стали розбіжності з німецьким виробником двигунів “Deutz”, що використовуються на українських машинах. Німецька сторона заборонила реекспорт своїх агрегатів.

Як наслідок, Україна довелося шукати альтернативу моторам “Deutz”. У підсумку українські машинобудівники домовся про постачання двигунів з іншого німецькою компанією “MTU”. У даному випадку дозвіл на реекспорт отримати виявилося набагато простіше, тому що двигуни “MTU” широко використовуються у виробництві вантажних автомобілів, а значить не є агрегатом, використовуваним винятково у військовій промисловості.

У рамках контракту Україні також забезпечить постачання запчастин, обслуговування техніки протягом трьох років і підготовку тайських військовослужбовців. Перша група фахівців 2-ой піхотної дивізії і департаменту озброєння Збройних сил Таїланду прибуде в Україну вже в кінці вересня. На першому етапі курс підготовки пройдуть техніки, потім наводчики і водії. Вони отримають свідоцтва інструкторів, і будуть навчати особовий склад у Таїланді.

 

Читайте также по теме