ГолосUA
18:01 21/10/2010

Перші результати програм з альтернативної енергетики уряд пообіцяв навесні 2011 року

 

Перші значні результати впровадження програм з розвитку альтернативної енергетики в Україні можна буде спостерігати уже у березні-квітні 2011 року.

Про це сьогодні на прес-конференції в Києві заявив перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв, — передала прес-служба уряду.

Андрій Клюєв наголосив, що півтора роки тому Верховна Рада ухвалила ключовий закон, який став основою для реалізації цієї програми — про «зелений тариф», який, на думку першого віце-прем'єр-міністра, є дуже актуальним і прогресивним для України, і який створює сприятливі умови для розвитку відновлювальної енергетики: "Перше, що ми зробили, — створили законодавчу базу і зробили цей вид бізнесу досить цікавим для інвесторів. Фактично цей закон зробив впровадження альтернативної енергетики достатньо ефективним бізнесом».

Андрій Клюєв заявив, що багато країн пішли цим шляхом. «Це питання досить актуальне. Ми, коли готували цей закон, вивчали досвід Німеччини, США, Китаю. Ці країни, особливо Німеччина, одні з передових країн у використанні альтернативних джерел енергії», — підкреслив урядовець.

Андрій Клюєв зазначив, що питаннями цих видів енергетики безпосередньо займається Міжвідомча комісія з питань розвитку альтернативної енергетики. Зараз уже почали надходити пропозиції з будівництва електростанцій, що використовують поновлювальні види енергії: сонячні, вітрові та млі гідроелектростанції, і Комісія розглядає відповідні проекти.

За словами Андрія Клюєва,вже зараз інвестиційних заявок на будівництво в Криму вітрових та сонячних електростанцій — більш ніж на 5 тис. МВт, що дорівнює потужності п‘яти українських атомних енергоблоків. При сьогоднішньому дефіциті електроенергії в Криму в 1 тис. МВт цього для півострова буде забагато. Тому, зазначив Перший віце-прем'єр-міністр, окрім Криму для розвитку альтернативних видів енергетики використовуватимуться також природні ресурси інших південних регіонів України — Одеської, Миколаївської, Херсонської областей.

За його словами, зараз важко спрогнозувати, наскільки швидко можна буде збільшити частину виробництва електроенергії саме з відновлювальних джерел, оскільки залишається цілий ряд невирішених питань: "Наприклад, нам ще необхідно підготувати енергетичну інфраструктуру, зокрема, високовольтні мережі. Такожми повинні підготувати регулюючі потужності".

За його словами, сьогодні по всій країні вже реалізуються кілька крупних проектів з розвитку електричних мереж, зокрема в тому ж Криму будується лінія електропередач Сімферополь-Севастополь.

Програма з розвитку альтернативних джерел енергії досить цікава і перспективна, зазначив Андрій Клюєв. За його словами, всі провідні країни вкладають величезні ресурси в розвиток подібних програм. «Це обличчя нашої держави. Це вже хай-тек, це передові технології, це сучасне обладнання», — підкреслив урядовець.

Читайте также по теме