ГолосUA
13:16 09/03/2009

Перший командувач ВМС України не виключає наявності ядерної зброї на ЧФ

Перший командувач Військово-морських сил України, віце-адмірал Борис Кожин не виключає наявності ядерної зброї на об’єктах і кораблях Чорноморського флоту Російської Федерації, розташованих у Криму, повідомила прес-служба Української народної партії (УНП), до якої належить Б.Кожин. />  

Про це віце-адмірал, зокрема, сказав у своєму коментарі щодо заяви прес-секретаря Міністерства закордонних справ України Василя Кирилича, щодо підписання з Росією міжурядової угоди про взаємодію з питань попередження надзвичайних ситуацій і ліквідації їх наслідків в місцях дислокації ЧФ РФ на території України.
 

Б.Кожин підкреслив необхідність "щокварталу проводити інспекції на всіх військових об’єктах і кораблях Чорноморського флоту РФ".
 

"Угода про статус і умови перебування Чорноморського флоту РФ на території України чітко передбачає, що на об’єктах Чорноморського флоту РФ в Севастополі заборонено розміщувати ядерну зброю, проте за всі роки Україна жодного разу не провела комплексної перевірки російських частин, кораблів і підводних човнів. На сьогодні Чорноморський флот — терра інкогніто для України, там може бути навіть ядерна зброя", — процитувала прес-служба УНП слова політика.
 

Він зазначив, що "основним положенням нової міжурядової угоди має стати проведення інспекції на всіх військових об’єктах і кораблях ЧФ РФ, а не тільки на складах, де можуть зберігатися вибухонебезпечні і хімічні речовини".
 

Адже, переконаний віце-адмірал, зберігати небезпечні речовини і зброю можна не тільки на встановлених для цього складах, але й на військових човнах, адміністративних і господарських складах.
 

"Тому, щоб українська сторона могла хоч би приблизно знати, що зберігається на об’єктах ЧФ РФ, знати про переміщення вибухонебезпечних і хімічних речовин, Угода також повинна включати норму, щоб інспекція відбувалася принаймні щокварталу. Це на сьогодні основне завдання українського Міністерства закордонних справ", — підсумував Борис Кожин.
 

Раніше питання про можливу наявність ядерної зброї в арсеналах ЧФ порушувала громадська організація «Конгрес українців Севастополя». Зокрема, керівник цієї організації Богдан Мороз у грудні 2008 року заявляв, що "сьогодні жоден експерт не зважиться стверджувати, що в бойових арсеналах і на складах Чорноморського флоту повністю відсутня зброя масового ураження, перебування якого на території України заборонене міждержавною угодою".

 

Читайте также по теме