ГолосUA
18:27 18/05/2010

Перспектива дострокових парламентських виборів наразі досить примарна — політолог

Перспектива дострокових парламентських виборів зараз виглядає примарною, оскільки Партія регіонів не бачить такої необхідності.

 Про це в коментарі розповів політолог, директор компанії "GMT group" Анатолій Луценко, повідомили ГолосUA в прес-службі компанії. 

За його словами, Партії регіонів вдалося сформувати жорстку вертикаль влади, й Президент цілковито керує нею аж до рівня глав райдержадміністрацій.

На його думку, опозиційне середовище є надзвичайно строкатим і структурно неготовим до солідарної дії. "Воно не може сформувати продуману стратегію. І головне — не демонструє, як планує піднімати народ. Складається враження, що в теперішніх опозиціонерів ці навички атрофувалися за попередні роки перебування у владі. А без широких акцій громадянського протесту дострокових виборів не домогтися", — сказав він.  />  

«Пікантність ситуації полягає у тому, що ініціатором дострокових виборів може виступати сама Партія регіонів, якщо зафіксує різку зміну настроїв виборців на свою користь. Це дозволить «регіоналам» розширити вплив у Верховній Раді — і за рахунок збільшення власної фракції, і за рахунок союзників, наприклад «Сильної України» Сергія Тігіпка. У протилежному випадку усім доведеться готуватися до чергових виборів 2012 року», — наголосив А. Луценко.  
 

Політолог вважає, що вибори-2012 будуть виборами реваншу. Для «бютівців» новий прихід у парламент — єдиний шанс відвоювати втрачені позиції у владі: сформувати коаліцію, уряд і залишити президента зі «слабким» правом вето. На руку БЮТу гратимуть помилки чинної влади і прорахунки в її соціально-економічної політики.
 

«Для строкатого середовища блоку НСНУ вибори будуть проблемними. Одна його частина — «Самооборона» і Народний Рух — дрейфуватиме до БЮТу, щоб зайти у парламент під їхньою вивіскою. Друга — «Єдиний центр» і колишні «нашоукраїнці» — гіпотетично може стати під прапори Арсенія Яценюка. Решта партій, створені переважно під персоналії, йтимуть своєю дорогою», — заявив експерт.
 

На його думку, у виборців вже накопичилася «втома» від політиків, тому очікування так званої «третьої» сили лише будуть зростати. Соціологи зараз не фіксують у запитах виборця чітких рис «нового обличчя». Але попит не на політичного романтика чи популіста, а на прагматика існує. Він має стратегічно мислити, запропонувати модель країни без повернення на пройдені позиції. Новим обличчям може стати будь-яка сила «третього ряду» або новостворена структура. Можливо, виплекає лідера такого роду і громадський сектор.
«Тільки-но нова за формою і змістом сила оформиться, вона зможе суттєво змінити політичний ландшафт і набрати від 8 до 17 відсотків голосів виборців. Це серйозна заявка на участь у владі», – підсумував А. Луценко.
 

Читайте также по теме